Handbalvereniging Tornado: actieve club met rijke historie

Sport
Wereldtoppers Delaila Amega (linksvoor) en Bo van Wetering (rechtsvoor) poseren met de damesselectie van Tornado.
Wereldtoppers Delaila Amega (linksvoor) en Bo van Wetering (rechtsvoor) poseren met de damesselectie van Tornado. ((Foto: Aangeleverd))

HEERHUGOWAARD – Handbalvereniging Tornado uit Heerhugowaard bestaat volgend jaar zestig jaar. “Natuurlijk willen we daar een mooi feest van maken, maar door de corona weet je niet wat wel en wat niet kan”, zegt voorzitter Martijn Agterberg. “We houden de situatie nauwlettend in de gaten. De voorbereidingen op het jubileum zijn in volle gang.”

Dat die wereldtoppers ooit bij ons begonnen zijn, daar zijn we trots op

Handbalvereniging Tornado is een actieve vereniging met een rijke historie die met de enthousiaste inzet van veel vrijwilligers handbal mogelijk maakt in het centrum van Heerhugowaard. De vereniging telt ongeveer tweehonderd leden, onderverdeeld in jeugd en senioren. De thuiswedstrijden buiten worden gespeeld op het handbalterrein naast de buurman, voetbalvereniging SVW’27. Agterberg: “We hebben een hechte samenwerking met SVW’27. We zijn al jarenlang buren en we hebben een samenwerking de laatste maanden verstevigd, onder meer op het gebied van wedstrijdkleding en promotie. De gezamenlijke wervingsflyer, onder het motto ‘samen in beweging’, heeft geleid tot een grote opkomst op de minihandbaldagen bij Tornado.”

Prestatiesport

Handbalvereniging Tornado biedt, voor zowel de jeugd als senioren, de mogelijkheid om te gaan handballen en is daarmee een voedingsbodem voor het nationale handbal. “Door gediplomeerde trainers in te zetten, voorzien wij zowel in de breedte als in de prestatiesport, met onze selectieteams die op een redelijk hoog niveau uitkomen. Ons eerste damesteam speelt in de hoofdklasse en het eerste herenteam op een iets lager niveau. Zo hebben twee van onze oud-speelsters - Bo van Wetering en Delaila Amega – zich weten op te werken tot het Nederlands dameshandbalteam. Zij spelen nu beiden in Duitsland en sleepten vorig jaar met Oranje de wereldtitel in de wacht. Dat zij ooit bij ons begonnen zijn, daar zijn we als Tornado best trots op.’’

Verschillende commissies

Handbalvereniging Tornado heeft verschillende commissies, zoals de technische commissie, activiteitencommissie, sponsorcommissie en meer. “Die commissies worden draaiende gehouden door allemaal vrijwilligers die zich willen inzetten voor Tornado. We zijn een familiare vereniging waarbij de vrijwilligers centraal staan.”

Waardergolf

Martijn Agterberg is nu een jaar voorzitter; ook zijn vrouw Katja is nauw betrokken bij de club. “Zij doet vrijwilligerswerk, zoals het trainen van de jeugd, het fluiten van wedstrijden en is ook lid van de activiteitencommissie.” Het bestuur van Tornado wordt gecompleteerd door penningmeester Louis Brink, secretaris Cris Hoebe en algemeen lid Sharon Rozema. In de wintermaanden speelt Tornado de thuiswedstrijden in de sporthal Waardergolf. Financieel gezien draait de vereniging op de inkomsten van de contributie van de leden, sponsor- en activiteiteninkomsten en subsidies beschikbaar gesteld door HHW-Sport.

Vrienden van Tornado

Naast deze inkomsten zijn er ook nog de “Vrienden van Tornado” welke de club ondersteunen. Dit jaar is financieel gezien een zwaar jaar. Normaal organiseren we een keer per jaar ons Hemelvaartstoernooi. De omzet die we dan draaien is enorm belangrijk. Dit jaar hebben we naast onze “Paasbrodenactie” nog de ‘Speculaaspoppenactie’. Onze leden gaan langs de deuren om deze te verkopen en dat levert een extra centje voor de clubkas op. Deze acties doen we al jaren.”

Ruimte voor plezier

Nieuwe leden zijn uiteraard van harte welkom. “Zo hebben we sinds kort ook de kabouters, waarbij kinderen vanaf vijf jaar spelenderwijs kennismaken met de sport. Naast de sport is er ruimte voor veel plezier, zowel tijdens de sport als ernaast. Lekker lachen tijdens het Sinterklaasfeest of grote sch(r)ik tijdens het Halloweenfeest. Het is geweldig om te zien hoe de jeugd zich vermaakt.”

Meer weten over Tornado, bijvoorbeeld over de mogelijkheden voor een gratis proefles? Mail naar tornadoproefles@gmail.com..

RUUD DE WAARD