‘Ongelooflijk wat je onder water allemaal ziet’

Sport
Marije Costerus (l) en Esmee Visser: 'Nieuwe leden zijn van harte welkom en met liefst al een brevet op zak.'
Marije Costerus (l) en Esmee Visser: 'Nieuwe leden zijn van harte welkom en met liefst al een brevet op zak.' ((Foto: Vincent de Vries))

HEERHUGOWAARD – Toen Duikvereniging Heerhugowaard tien jaar bestond ging een grote groep leden op duikvakantie naar het Spaanse Llafranc. Niet alleen om te kijken hoe het leven onder water eruitziet, maar ook om alles wat mooi is te fotograferen.

Ook in coronatijd blijft het gezellig bij Duikvereniging Heerhugowaard

De vereniging is opgericht in 2008, door de heren Johann, Robin en Arthur. “Een drietal dat fanatiek dook en omdat er in Heerhugowaard geen duikvereniging was, trokken zij de stoute schoenen aan en richtten ze hun eigen vereniging op,’’ vertelt Esmée Visser, voorzitter van de club. “Duikvereniging Heerhugowaard is er voor zowel de onervaren als de ervaren duiker en de onderwatersport staat centraal”, zegt duikend lid Marije Costerus, die graag verschillende activiteiten organiseert.

Stabiel

Het aantal leden is al jarenlang stabiel, zo rond de 35. Zwembad Waardergolf is de thuishaven voor wat betreft de wekelijkse trainingen die plaatsvinden van september tot en met mei, maar het buitenduiken gaat het hele jaar door. Esmée: “Het is elke vrijdagavond één en al gezelligheid. De zwembadtrainingen zijn om de conditie op peil te houden en de vaardigheden te trainen die bij het duiken in het buitenwater van pas komen. Maar door het coronavirus is het zwembad lang gesloten geweest en waren de leden enige tijd uitsluitend aangewezen op het duiken in het buitenwater.’’ Eén keer per maand is er de mogelijkheid om deel te nemen aan een yogales, voordat de conditietraining in het zwembad van start gaat.

Uitstapjes

Ieder jaar gaat een grote groep leden gezamenlijk naar Zeeland. Marije: “Dan gaan we een weekend weg en overnachten in een huisje of op de camping. Uiteraard gaat de duikuitrusting mee. Sommigen nemen dan meteen een weekje vakantie. We hopen allemaal dat we dit komend jaar weer kunnen doen, maar alles is momenteel onzeker. Naast het uitstapje naar Zeeland kunnen we in veel Nederlandse buitenwateren duiken. Zoals in ‘t Twiske, Hoofddorp en zelfs het Geestmerambacht. Regelmatig krijgen we de vraag of duiken in Nederland nou wel zo leuk is. Nou, steek je hoofd maar eens onder water in Zeeland. Het is ongelooflijk wat je daar allemaal ziet!’’

Zwembad

Duikvereniging Heerhugowaard is een recreatieve vereniging. Heb je interesse om lid te worden, dan krijg je een opleiding van ervaren instructeurs. Maar nieuwe leden komen daarvoor pas in aanmerking nadat ze zijn goedgekeurd tijdens een sportmedische keuring. Voor een duikuitrusting wordt gezorgd, dus verder is alleen zwemkleding nodig. Duikers kunnen na een stevige opleiding van een half jaar tot een jaar hun brevet halen. “Dit is verplicht; maar als je je brevet hebt gehaald, mag je overal ter wereld duiken.’’

De duikvereniging is aangesloten bij de Nederlandse Onderwatersport Bond. Esmée: “Belangstellenden kunnen altijd een keertje komen kijken op een vrijdagavond. Vanwege corona zijn er wel een aantal regels. Voor de leden is het ook aanpassen. Douchen mag voorlopig niet meer en het nazitten, waar wij erg van houden, evenmin. Dat betekent ook met de activiteiten die wél door kunnen gaan, dat alles volgens de regels van het RIVM gaat.’’

Activiteiten

Eén van de activiteiten binnen de club is onderwaterfotografie. “Het is een compleet andere wereld onder water en zo fotogeniek”, vertelt Marije. Fun, dat is ook erg belangrijk binnen de vereniging. “We organiseren spelletjes onder water, met snorkel of duikset. Zo hebben we laatst nog een Onderwater Olympiade gehouden met hilarische taferelen als gevolg.’’ Nieuwe leden zijn van harte welkom; het liefst al met een brevet op zak.

Meer weten? Kijk op www.dvhhw.nl.

RUUD DE WAARD

Duiken in de buitenwateren is populair bij de leden van Duikvereniging Heerhugowaard.