
‘Gemeente zet tennisvereniging mes op de keel’
HEERHUGOWAARD - We schrijven november 2017. In een regulier overleg tussen gemeenten en het bestuur van Tennisvereniging Heerhugowaard ontvouwt de vereniging haar ideeën over het breder gebruik van haar faciliteiten in een periode van teruglopende ledentallen. Ideeën die door de ambtenaren van de gemeente met veel enthousiasme werden ontvangen: ‘Eindelijk een vereniging die meedenkt over het gebruik van de sportfaciliteiten’.
Eindigt drie jaar overleg over bredere inzet sportfaciliteiten voor de rechter?
In de periode die volgde zijn de ideeën verder uitgewerkt en op zeker moment door de vereniging ook in uitvoering gebracht. TV HHW stelt een deel van haar indoorfaciliteiten ter beschikking aan turnvereniging SiU. In dit proces heeft de vereniging een te snelle stap gezet, vindt oud-voorzitter Jos Klaver van de tennisclub. “De communicatie hierover richting de gemeente liet duidelijk te wensen over. De vereniging heeft hiervoor bij verschillende gelegenheden haar verontschuldigingen aangeboden, die uiteindelijk door de ambtenaren maar ook de wethouders zijn aanvaard.”
Handtekening
De overleggen over de door de vereniging voorgestelde ideeën vonden soms met tussenpozen van enkele maanden plaats met diverse ambtenaren en wethouders, in de periode tot het vierde kwartaal van 2019. Uiteindelijk resulteerden het overleg toch in een overeenkomst waar beide partijen hun handtekening onder wilden zetten. Klaver: “Dat dit ook voor de gemeente een goede overeenkomst was werd tijdens de nieuwjaarsreceptie van 2020 nog eens onderstreept door de burgemeester met de woorden: ‘Nog even het goede en positieve gevoel in de overeenkomst verwerken en dan was dit geschil voor alle partijen naar tevredenheid opgelost’.”
Onacceptabel voorstel
We zijn nu echter bijna een jaar verder en er is nog steeds geen overeenkomst. Sterker nog, de overeenkomst is door de gemeente ingetrokken en vervangen door een nieuwe en volgens Klaver voor de vereniging totaal onacceptabele versie. “Deze overeenkomst is opgesteld door een extern advocatenkantoor, met als gevolg dat de vereniging ook een advocaat moet inschakelen met de daarbij komende kosten! Daarbij komt dat de gemeente de vereniging ineens onder druk zet en een zeer korte bedenk- c.q. overlegtijd gunt. Let wel, dit is een vereniging geleid door vrijwilligers die vaak naast hun werkzaamheden voor de vereniging nog een fulltime baan hebben. De huidige en voor de vereniging moeilijk te accepteren overeenkomst eindigt met de slotzin dat indien zij niet voor 1 december 2020 akkoord zou gaan met de door de gemeente opgelegde voorwaarden, een gang naar de rechter zeker niet uitgesloten wordt.
Is dit nu de manier waarop de gemeente met zijn verenigingen wil omgaan? Als je al ideeën hebt om je in te zetten voor een vereniging dan zakt hier je de moed toch echt wel in je schoenen...”
Lees ook
Binnen 5 minuten bijgepraat over het laatste nieuws uit Heerhugowaard!
Binnen 5 minuten bijgepraat over het laatste nieuws uit Heerhugowaard!
Via onze nieuwsbrief ontvangt je wekelijks op donderdag hét nieuws uit gemeente Heerhugowaard
in je inbox.
We praten je bij over het lokale nieuws, evenementen en lezersacties.