Opnieuw promotie voor scheidsrechter Shona Shukrula

Sport
Shona Shukrula maakt zowel internationaal als nationaal furore als scheidsrechter.
Shona Shukrula maakt zowel internationaal als nationaal furore als scheidsrechter. (Foto: Shona Shukrula Instagram)

REGIO - Scheidsrechter Shona Shukrula heeft opnieuw een grote stap omhoog gezet op de internationale ladder. De 29-jarige Alkmaarse is door UEFA gepromoveerd naar Category 1 en is daarmee nog één promotie verwijderd van de elitelijst. “Dit is een heel belangrijke stap”, aldus Shukrula, die haar team met onder anderen de Obdamse assistent-scheidrechter Franca Overtoom nadrukkelijk bij haar promotie betrekt.

Alkmaarse benadert elitelijst en is gretig

Shukrula is sinds 2017 actief als internationaal FIFA-arbiter. Sindsdien ontwikkelt ze zich in razend tempo. In juni 2019 promoveerde ze naar Category 2 en nu, binnen anderhalf jaar, plaatst UEFA haar opnieuw in een hogere groep. “Deze promotie betekent dat we nu tot de top van de Europese scheidsrechters behoren. Daar zijn we ontzettend trots op. En ik zeg bewust ‘we’, want dit is een echte teamprestatie”, aldus Shukrula.

Hoog ambitieniveau

Het vaste team rond Shukrula bestaat uit assistent-scheidsrechters Franca Overtoom en Nicolet Bakker, en vierde official Lizzy van der Helm. “Er is veel onderling vertrouwen en we hebben hetzelfde doel voor ogen, namelijk promotie maken en betere wedstrijden krijgen. Daardoor houden we elkaar scherp. De technische staf van de KNVB, met Kevin Blom als begeleider, heeft ook echt in ons als team geïnvesteerd. Daardoor konden we professionele stappen maken. Het is heel mooi dat dat nu zijn vruchten heeft afgeworpen.”

De voorbije maanden kreeg Shukrula veel internationale aanstellingen in de EK-kwalificatie en Women’s Champions League, waardoor UEFA haar ontwikkeling intensief kon volgen en beoordelen. Het vizier gaat nu op de laatste sprong naar de Elite Category, de hoogste lijst waar de beste vrouwelijke arbiters van Europa op prijken. “Ik ben gretig, na twee promoties in anderhalf jaar. Het belangrijkste is nu dat we optimaal presteren in de wedstrijden die we toegewezen krijgen.”

WEURO 2022

Scheidsrechters op de elitelijst kunnen rekenen op een aanstelling voor eindtoernooien als het EK of WK. Het eerstvolgende EK vindt in de zomer van 2022 in Engeland plaats. “Dat toernooi heb ik op het oog”, aldus Shukrula. “Ik heb nog anderhalf jaar de tijd om die laatste promotie te maken. Of anders wellicht als vierde official of VAR. De tijd zal het leren. Tot dusver ben ik tevreden met mijn progressie.” Dat het snel kan gaan bewijst de Française Stéphanie Frappart, die recent als eerste vrouw floot in de mannen Champions League en in eigen land actief is in de Ligue 1, het hoogste niveau.

“Mijn eerstvolgende doel nationaal is om een wedstrijd in de Keuken Kampioen Divisie te leiden”, aldus Shukrula die zich er goed van bewust is dat ze pioniersrol heeft. “We jagen onze eigen dromen achterna en creëren tegelijkertijd een pad voor anderen. Franca Overtoom en ik zijn actief in de Keuken Kampioen Divisie en we hebben nu voor het eerst een Nederlandse scheidsrechter in de Category 1. Daarmee zetten we vrouwelijke arbiters op de kaart. Dat is belangrijk voor de KNVB, maar het is vooral mooi dat andere meiden en vrouwen kunnen zien wat er allemaal mogelijk is.”

(Bron: knvb.nl)