Reddingsbrigade Heerhugowaard blij met tijdelijk onderkomen

Sport
Het tijdelijk onderkomen van Reddingsbrigade Heerhugowaard is in Zuid-Scharwoude.
Het tijdelijk onderkomen van Reddingsbrigade Heerhugowaard is in Zuid-Scharwoude. (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD – Zwemmend redden is een sport waarvoor je goed moet kunnen zwemmen. Ook is het een nuttige vaardigheid. Iedereen vanaf zes jaar die in het bezit is van zwemdiploma B kan het leren, bijvoorbeeld bij Reddingsbrigade Heerhugowaard waar professionele instructeurs je de beginselen van het reddingszwemmen bijbrengen.

Wie wil er graag lifeguard worden?

Reddingsbrigade Heerhugowaard, opgericht op 17 september 1957, heeft sinds twee maanden een nieuw onderkomen voor hun reddingsboten en materialen. “Al is het tijdelijk”, zegt Norman Talma, niet alleen voorzitter van de brigade maar ook al ruim veertig jaar zwemmend lid. “We hebben heel lang gebruik mogen maken van een ruimte bij het Geestmerambacht, waar één van onze boten gestald werd. De andere twee boten waren ondergebracht bij particulieren. Toen we bij het Geestmerambacht noodgedwongen moesten vertrekken zijn we op zoek gegaan naar een andere locatie. Die hebben we samen met de gemeente Langedijk gevonden aan het Vroedschap in Zuid-Scharwoude, pal naast de brandweerkazerne. Hier zitten we in principe tijdelijk en daarna is het afwachten waar we dan terecht kunnen.


Evenementen

Een aantal van de oprichters van onze Reddingsbrigade waren Freek Brink en Jan Dudink. “Helaas zijn zij al overleden”, zegt Christiaan Kranenbarg, bestuurslid en ook zwemmend lid. “Maar de vrouw van Jan, Bets, zwemt nog steeds. Onze vereniging heeft op dit moment een kleine 130 leden. Naast de contributie die zij betalen, bestaan we dankzij steun van donateurs en sponsors en uit de opbrengst van evenementen. Jaarlijks verlenen we onze medewerking aan zo’n veertig tot vijftig evenementen en die extra inkomsten gebruiken om te investeren in materiaal en aan het onderhoud van onze drie boten.’’ Door corona is echter sinds maart geen evenement meer georganiseerd, waardoor de inkomsten ver achter blijven. Norman Talma: “Maar de onkosten gaan natuurlijk gewoon door. De huur van zwembad Waardergolf en van ons tijdelijk onderkomen moet gewoon betaald worden. We hopen dat onze subsidieaanvraag goedgekeurd zal worden, zodat we wat meer financiële armslagkrijgen.’’

Zaterdagochtend

Reddingsbrigade Heerhugowaard heeft in de beginjaren van haar bestaan gouden tijden meegemaakt, met een ledenaantal van rond de vierhonderd leden. Norman: “In die periode hadden we zwemlessen op de zaterdagochtend en de donderdagavond. Maar nu de club wat kleiner is hebben we alleen nog de donderdagavond in zwembad Waardergolf. Daar leiden we mensen op voor zwemmend redden. Na een aantal jaren kunnen belangstellenden zich nog verder doorontwikkelen met varend redden.

Alarmploeg

Reddingsbrigade Heerhugowaard valt deels onder de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord. “De mogelijkheid bestaat dat onze alarmploeg, een groep van zo’n twintig personen, opgeroepen kan worden als er ergens een calamiteit is,’’ zegt Christiaan Kranenbarg. “De vrijwilligers van de alarmploeg krijgen via de alarmcentrale het bericht met informatie over waar ze worden verwacht.’’

Lifeguards

Drie jaar geleden, toen Reddingsbrigade Heerhugowaard haar zestigjarig bestaan vierde, bestond Reddingsbrigade Nederland honderd jaar. Nederland telt nu 157 reddingsbrigades met totaal 23.000 leden, waaronder 2.750 lifeguards. Dat zijn stuk voor stuk goed opgeleide vrijwilligers die actief zijn bij de kust, binnenwateren en zwembaden. Vanaf zestien jaar kunnen leden van Reddingsbrigade Heerhugowaard meedoen aan de lifesaver-opleiding. Dit is een voorbereiding op de professionele lifeguard-opleiding. Hierbij komen ook theorie en EHBO aan bod.

Donaties en sponsors

Reddingsbrigade mocht recentelijk een mooie financiële bijdrage van Stichting Nut. Norman: “Daar zijn we uiteraard zeer content mee. Met dit geld kunnen we een aantal droogpakken voor de bemanning van onze reddingsboten aanschaffen.’’ Naast donateurs is de brigade erg afhankelijk van sponsors, zo sponsort Seafit Heerhugowaard al een aantal jaar het onderhoud van het varend materiaal en doneert Koeriersdienst Heerhugowaard brandstof en het vervoer van boten.

Meer over de brigade en de opleiding tot lifesaver vind je op www.hhwrb.nl

Graag lifeguard worden? Dat kan bij Reddingsbrigade Heerhugowaard.