Sporters zijn niet blij met avondklok

Sport
Robin Korving (r) traint in de avonduren talentvolle hordelopers op de atletiekbaan van Hera.
Robin Korving (r) traint in de avonduren talentvolle hordelopers op de atletiekbaan van Hera. (Foto: NH Nieuws)

HEERHUGOWAARD - De mogelijke invoering van een avondklok heeft voor amateursporters grote gevolgen. Het wordt volgens Robin Korving, trainer van atletiekvereniging Hera in Heerhugowaard enorm veel gepuzzel. “Het gooit de trainingen behoorlijk in de war.”

Korving is oud-topsporter en zo’n drie keer in de week te vinden op de atletiekbaan van Hera. En ondanks het slechte weer is hij ook op dinsdagavond druk in de weer met het geven van horden- en sprinttraining. Een talentvolle groep volgens Korving, die ooit zelf derde werd bij een Europees Kampioenschap hordelopen en al ruim twintig jaar houder is van het Nederlands record (13,15 sec). “Een goed deel van deze groep zit in de nationale top. Sommigen zijn zelfs al Nederlands kampioen geweest. Ze trainen veel en dan vaak in de avond”, vertelt hij aan mediapartner NH Nieuws.

Nu het kabinet een avondklok vanaf 20.30 uur wil instellen, wordt dat volgens Korving een ‘hoop gedoe’. Zelf is hij behoorlijk flexibel en kan daardoor wel iets eerder beginnen met trainen, maar dat geldt niet voor iedereen. “Andere trainers zitten ook met werk natuurlijk. Je hebt ook te maken met ouders die hun kinderen moeten brengen. Het wordt krap. Ik ben er dan ook niet blij mee.”


Zorgen

Sportkoepel NOC-NSF en de KNVB uitten ook hun zorgen over de avondklok. De maatregel legt volgens de bonden de breedtesport voor een groot deel stil. Zij pleiten ervoor de avondklok pas om elf uur te laten ingaan, zodat mensen in de avonduren - na het werk en school - nog kunnen sporten. Want volgens NOC-NSF is de gezondheid in het geding.” Juist in deze lockdown-periode levert een actieve gezonde leefstijl een belangrijke bijdrage aan de weerbaarheid en gezondheid van de samenleving. De avondklok kan een grote impact op de algemene gezondheid van de Nederlandse samenleving hebben, ook op de lange termijn”, aldus directeur Gerard Dielessen.

Korving snap er ook niet veel van. “Je prakt eigenlijk de hele dag in elkaar. Iedereen moet hetzelfde doen in minder uren. Eerder zagen we juist verruiming van openingstijden bij supermarkten bijvoorbeeld en nu gaan we alles in elkaar duwen. Ook voor de kinderen is het vervelend. We zijn al de klos want we mogen niet binnen trainen. Er blijft vrij weinig over op deze manier.”

(Bron: NH Nieuws)