‘Als je Noord-Holland écht wil leren kennen, stap dan eens op de toerfiets’

Sport
Penningmeester Kees Mertens (links) en voorzitter Wen Ganzevoort in de kenmerkende blauwe tenues van TC Omnisport.van Toerclub Omnisport.
Penningmeester Kees Mertens (links) en voorzitter Wen Ganzevoort in de kenmerkende blauwe tenues van TC Omnisport.van Toerclub Omnisport. ((Foto: Theo Annes))

HEERHUGOWAARD – Fietsen is een prachtige en gezonde sport. Laat de heren Wen Ganzevoort en Kees Mertens aan het woord en het enthousiasme om een stuk te fietsen groeit met de minuut. Volgend jaar viert de Waardse Toerclub Omnisport haar vijftig jarig jubileum.

Toerclub Omnisport bestaat volgend jaar vijftig jaar

Met het veertigjarig bestaan heeft Omnisport een prachtig fotoboek uitgegeven, maar nu, bijna tien jaar later, wordt er geen boek gemaakt. Wen: “Tot een paar jaar geleden werden onze leden op de hoogte gehouden via ons papieren clubblad ‘De Omnibus’. Dat is verleden tijd; alles - en dus ook het clubblad - gaat nu digitaal. Jong én oud heeft tegenwoordig wel een emailadres en leden krijgen diverse clubberichten toegestuurd, dus ze zijn snel op de hoogte en blijven betrokken bij de vereniging. Ook voor de adverteerders in de digitale Omnibus is dit interessanter”.


Toertochten

“De jubileumcommissie is al aan het werk om de festiviteiten in te vullen, maar daarover kunnen we nog niets verklappen”, lacht Wen Ganzevoort, sinds enkele weken de kersverse voorzitter. “We willen in ieder geval door het jaar heen verschillende activiteiten ondernemen, waarbij het getal 50 meerdere keren zal terugkomen.’’ Normaal gesproken organiseert Omnisport jaarlijks verschillende toertochten, maar door corona is daar het afgelopen jaar weinig van gekomen. Wen: “We mochten wel fietsen, maar pas sinds kort weer met groepjes van maximaal vier personen. We hopen dat we dit jaar snel wat meer ruimte krijgen om met grotere groepen te kunnen fietsen.’’

Clubliefde

Toerclub Omnisport werd in februari 1972 opgericht door Willem Vodde, Koos Zut, Arie en Siem Ottenbros, Jan Leegwater en Piet Hittema. “In de jaren tachtig was het racefietsen behoorlijk populair”, stelt penningmeester Kees Mertens, al lid sinds 1978. “Ik kan me herinneren dat we destijds 365 leden hadden. Maar in de maatschappij is veel veranderd. In veel gezinssamenstellingen werkt men allebei en dan is er vaak weinig tijd om op zaterdag of zondag een dagje te gaan toerfietsen. Op dit moment telt de vereniging ongeveer 85 leden. Ondanks dat we het afgelopen jaar vrijwel niet konden toeren, heeft niemand haar of zijn lidmaatschap opgezegd en dat tekent toch wel de clubliefde die er heerst.’’

Vertrekpunt bij Ossa

Ook voor dit jaar staat weer een aantal toertochten op het programma, zoals de 45 Dorpentocht, de Duinstreektocht, het Rondje Bloemendaal, de Stichting NUT-toer en nog veel meer. “Alles hangt af van hoe het coronavirus zich gedraagt of wij weer met groepen mensen kunnen en mogen fietsen”, zegt Wen. “Speciaal voor zestigplussers en mensen die met pensioen of vrij zijn hebben we op de dinsdag- en donderdagochtend de mogelijkheid om met ons mee te fietsen. We rijden op dinsdagmorgen een tocht van 80 kilometer en op de donderdagochtend 100 kilometer, allebei met een snelheid van ongeveer 25 kilometer per uur, dus dat is voor iedereen te doen. Onderweg houden we nog een kleine koffiepauze en dan gaan we weer richting huis. Je hebt op deze dagen dan ook weer een leuke en sportieve afleiding. En wat is er mooier dan op de racefiets achter voorrijders aan te fietsen, die de routes kennen als hun wielerbroekzak en je door onze mooie provincie leiden. Je komt echt op plekjes waar je anders misschien nooit zou komen!”


Proeffietsen

Bij TC Omnisport is er de mogelijkheid om een paar keer vrijblijvend mee te fietsen; het zogenaamde ‘proeffietsen’. Na een paar tochten kun je beslissen of je lid wil worden. Kees: “Het is ook enorm leuk voor echtparen om samen te genieten van al het moois dat Nederland ons brengt. Het vertrekpunt van iedere toertocht is meestal bij de locatie van roeivereniging Ossa aan de Westdijk12. Helaas gaat dit jaar de Snerttoer niet door, maar bij eerdere edities komen de deelnemers aan deze tocht terug in het clubgebouw van roeivereniging Ossa, om daar te genieten van een heerlijke kom snert.’’ De meeste leden van Omnisport rijden hun ritten in het eigen blauwe clubtenue. “Doordat we de kleding in eigen beheer hebben, en dankzij een aantal sponsors, is dat voor iedereen betaalbaar. Het staat prachtig als je de groep in die herkenbare blauwe outfits fietsend door het landschap ziet gaan, maar het tenue is zeker niet verplicht”, zegt Kees, die verantwoordelijk is voor de centen en erg blij is met de donatie die de club onlangs mocht ontvangen van Stichting NUT.

Kijk voor meer informatie op www.tcomnisport.nl.