Van Diepen plaatst zich met estafetteteam voor Spelen

Sport
Tony van Diepen mag met de 4x400 meter estafetteploeg naar de Spelen.
Tony van Diepen mag met de 4x400 meter estafetteploeg naar de Spelen. (Foto: AtletiekUnie)

HEERHUGOWAARD/CHORZÓW - De Heerhugowaardse atleet Tony van Diepen heeft zich met de estafetteploeg in het Poolse Chorzów geplaatst voor de Olympische Spelen van komende zomer in Tokio. 

Het kwartet liep de 4x400 meter bij de World Relays, een wedstrijd waar tickets voor de Spelen en de WK te verdienen zijn. Van Diepen, Jochem Dobber, Ramsey Angela en Liemarvin Bonevacia wonnen de tweede van drie series in 3.03,03 en dat bleek uiteindelijk de snelste tijd van allemaal te zijn. 

Hetzelfde viertal won bijna twee maanden geleden ook al goud op de EK indoor. Op de individuele 400 meter won Van Diepen toen zilver en Bonevacia brons. 

Gemengde estafette

Van Diepen kwam later op de eerste dag van het estafettetoernooi nog een tweede keer op de baan. Hij had een prominente plaats gekregen in de formatie die zich moest zien te plaatsen voor de Spelen op de 4x400 meter voor gemengde ploegen, een onderdeel dat op de WK van 2019 z’n primeur beleefde.

Nederland begon met Nout Wardenburg, waarna Femke Bol en Lieke Klaver voor een ruime voorsprong zorgden. Voor Van Diepen was het vervolgens een koud kunstje om ogenschijnlijk krachten sparend (”Nee, ik voelde kramp opkomen”) naar de zege én een olympisch startbewijs te lopen. De 3.18,04 betekende bovendien een Nederlands record, maar dat was minder opzienbarend, want dat was er helemaal nog niet.

De finales van de World Relays worden zondag 2 mei gelopen.