Handbalsters in kwartfinales tegen Frankrijk

Sport
De Heerhugowaardse doelvrouw van Oranje, Tess Wester, juicht na een mooie treffer van een van haar teamgenoten.
De Heerhugowaardse doelvrouw van Oranje, Tess Wester, juicht na een mooie treffer van een van haar teamgenoten. (Foto: NHV)

TOKIO/ HEERHUGOWAARD - De Nederlandse handbalsters, met de Heerhugowaardse speelsters Tess Wester en Bo van Wetering in de gelederen, hebben hun laatste groepsduel op de Olympische Spelen in Tokio gewonnen. Oranje, dat zonder topscoorder Lois Abbingh aantrad, was met 30-29 nipt te sterk voor Montenegro en eindigt met dit resultaat als tweede in de poule, achter het ongenaakbare Noorwegen. Tegenstander van Nederland in de kwartfinales is Frankrijk, dat derde werd in de andere poule.

Doelpuntenmaakster Lois Abbingh, die rust kreeg van bondscoach Emanuel Mayonnade met het oog op het vervolg van het tornooi, werd niet erg gemist, want na een gelijk opgaand begin liep Oranje langzaam weg bij Montenegro. Na een 17-12 ruststand denderde de Nederlandse ploeg in vijftien minuten door naar 25-16. De zeker lijkende zege werd nog bijna uit handen gegeven in het slotkwartier, maar de regerend wereldkampioen wist een gelijkspel nog net te voorkomen. Van Wetering trof tweemaal doel.

Op de Spelen zijn de twaalf geplaatste landen verdeeld over twee groepen. Van de zes teams in een poule plaatsen vier zich voor de kwartfinales, die gespeeld worden op 4 augustus. De halve finale staat gepland op 6 augustus. Twee dagen later, op 8 augustus wordt bepaald wie het goud wint in de finale. Alle wedstrijden worden gespeeld in het Yoyogi National Stadium in Tokio.