Jacques Does hoopt dat zijn ‘Wiener Operette Melange’ door kan gaan

Uit
Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD – Nu Cool kunst en cultuur noodgedwongen de deuren weer heeft moeten sluiten, is het onzeker wanneer er weer voorstellingen te zien zullen zijn in het Heerhugowaardse theater. Desondanks proberen theatermakers het kopje er niet bij te laten hangen. Eén van hen is Jacques Does, die na een internationale carrière als operazanger zich met zijn eigen gezelschap Opera Avanti heeft toegelegd op het met een kleine bezetting op de planken brengen van klassieke opera’s. Zondag 5 november staat zijn ‘Wiener (Operette) Melange op het programma. Niet helemaal zoals hij het in gedachten had, omdat vanwege corona beperkende maatregelen zijn opgelegd. Maar volgens Jacques is het van groot belang dat ze voorstelling doorgaat: “Mensen hebben een schreeuwende behoefte aan een beetje romantiek.”

‘Juist nu hebben mensen een schreeuwende behoefte aan romantiek’

Does studeerde zang in Brussel, Amsterdam en Dusseldorf en is sinds 1982 solist in de Koninklijke Muntschouwburg in Brussel. Sinds die tijd is het Belgische Sint Truiden zijn thuisbasis. Hij zong in wereldsteden als Parijs, Wenen en Frankfurt en bouwde een indrukwekkende solocarrière op die hem grote rollen opleverde. Sinds zijn pensioen richt hij zich op het delen van zijn liefde voor opera. Eerst vooral in België, maar sinds een aantal jaar ook in Nederland. In Heerhugowaard, waar zijn roots liggen, bracht zijn gezelschap Opera Avanti ‘Carmen’, ‘La Traviata’ en ‘Die Zauberflöte’ op de planken. Sinds de succesvolle jubileumoperette ‘Wien nur Du allein’ uit 2018 richt hij zich toe op feestelijke themaprogramma’s waarin de hoogtepunten uit de Duitse, Oostenrijkse en Italiaanse opera en operette gevierd worden. 

Wienerschnitzel

Zo’n middagje Opera Avanti is veel meer dan een voorstelling alleen; Tijdens ‘Wien nu Du allein’ waanden bezoekers zich in Wenen. Ze werden getrakteerd op Apfelstudel, Schwarzwalder Kirctorte en Sachertorte, in de pauze was er een glaasje Riesling en na afloop kon er (tegen betaling) genoten worden van een Wienerschnitzel met bijgerechten. “Dit jaar zit dat er allemaal helaas niet in, al was het alleen al omdat de horeca in Cool dicht is en de mensen direct na afloop weer naar huis moeten. Ik heb tientallen flessen met wijn in de kelder klaar staan, die houden de mensen nog tegoed. Volgende keer doen we er gewoon nog een schepje bovenop.”

Die Fledermaus

Dit jaar is alles anders, maar de sfeer blijft onverminderd gezellig, belooft Does. “Accordeonist Jonas van Esch staat in de entreehal en loopt ook door de zaal om de mensen vast in de juiste stemming te brengen. De achtergrondprojecties van Hugo Segers ontbreken uiteraard evenmin. Op de bühne staan zes topzangers: sopraan en violiste Ana Naqe, sopraan Gianna Cañete Gallo, tenor Willem Vander Heyden, bariton Paul Claus en ik zelf. Onze pianiste Ellen Lampo zingt ook. We brengen een zo goed als nieuw programma met bekende aria’s en duetten. Prachtig is bijvoorbeeld ‘Du bist die Welt für Mich’ van Richard Tauber. Of ‘Dein ist mein ganzes Herz‘. Ook komt er muziek voorbij uit Die Fledermaus en Die Lustige Witwe. Allemaal superromantische muziek, dat wordt echt genieten geblazen!”

Vertrouwen

Mocht de animo groot zijn, dan kan er diezelfde 15e november nog een tweede voorstelling gepland worden. Maar eerst maar eens afwachten of de voorstelling überhaupt doorgang kan vinden. “Que veiligheid zie ik geen enkel probleem”, zegt Does. “Cool heeft de zaalindeling mooi ruim opgezet en aan alle voorwaarden voldaan om er een veilige middag uit van te maken, dat geeft vertrouwen. De behoefte aan een beetje ontspanning is nu groter dan ooit. Even samen de problemen vergeten, hoe dan dat nou beter dan met gezelligheid en mooie muziek?”

Kaarten voor ‘Wiener (Operette) Melange’ op 15 november zijn verkrijgbaar via www.coolkunstencultuur.nl.