Zij-instromers vinden hun weg in de gehandicaptenzorg bij Esdégé

Zorg
Lia van Atten liet zich omscholen tot zorgmedewerker bij Esdégé. 'Soms loopt het allemaal anders en dan moet je snel kunnen schakelen.'
Lia van Atten liet zich omscholen tot zorgmedewerker bij Esdégé. 'Soms loopt het allemaal anders en dan moet je snel kunnen schakelen.' (Foto: Aangeleverd)

REGIO - Je kunt het nog zo mooi plannen van tevoren, maar in de gehandicaptenzorg heb je te maken met unieke personen met een eigen wil. Dat samenspel met cliënten laat mensen warm lopen voor dit vak. Ook als ze in eerste instantie niet voor de zorg kozen. Zij-instromers worden bij Esdégé-Reigersdaal via de basisopleiding opgeleid tot begeleider. “Soms loopt het hier toch weer helemaal anders dan ik bedacht had.”

Begeleider worden door te werken en te leren tegelijk

Lia van Atten kwam als ADA-medewerkster in dienst bij Esdégé-Reigersdaal. “Ik begon in Bergen met schoonmaakwerk. Samen met de cliënten poetste ik hun huizen. Bij de één neem je alles over, bij de ander doe je het werk echt samen. Superleuk! Je raakt al snel in gesprek over van alles en nog wat. Er groeit een band.” Lia wilde meer. “Ik wilde heel graag weten wat er omgaat in die koppies. Ik wil mijn cliënten beter begrijpen.” Ze startte met de basisopleiding.

Populair

Lia komt oorspronkelijk niet uit de zorg. Ze heeft jaren in kledingwinkels gewerkt en later in een saunabedrijf achter de receptie en in de horeca. “Wel altijd met mensen, want dat vind ik fijn.” Werken in de gehandicaptenzorg is populair bij zij-instromers. Bij Esdégé-Reigersdaal hebben ze hier veel mee te maken. Om deze medewerkers goed toe te rusten, werd de basisopleiding ontwikkeld. Deze eenjarige opleiding volg je intern, terwijl je al op locatie werkt.

Bewust bekwaam

Tijdens de basisopleiding komen in veertig lesweken thema’s aan bod die spelen in de ondersteuning van mensen met een beperking. Roos Jambroes is leercoach bij Esdégé-Reigersdaal en begeleidde Lia tijdens haar opleiding. “De opleiding is voor iedereen te doen. Of je universitair bent opgeleid of helemaal geen vooropleiding hebt, het maakt niet uit. Het is vooral een persoonlijke en professionele ontwikkeling. Je leert kijken naar jezelf en je eigen handelen. Je ontwikkelt je van onbewust onbekwaam naar bewust bekwaam.”

Verwaarloosd

Studeren had Lia al een tijd niet gedaan. “Ik moest er zo hard voor werken dat ik mijn vrienden en familie een jaar lang verwaarloosd heb. En ik moest allemaal dingen doen die ik nog nooit had gedaan. Bijvoorbeeld reflectieverslagen schrijven. Veel van mijn klasgenoten waren daar bekend mee, maar voor mij was het nieuw. Daar heb ik heel wat tijd ingestoken. Mijn kinderen hielpen me om de verslagen op de computer op te maken. Was ik ook niet gewend: werken met een computer, foto’s invoegen en dat soort dingen.

Later kreeg ik wel een groot compliment van mijn leercoach. Mijn reflectieverslagen waren de beste van de klas. Ze kon zien dat ik heel goed had leren kijken naar mijn eigen handelen.”

Kalfshersenen

De basisopleiding is heel divers. Methodieken, medicatie en hoe de hersenen werken. Het komt allemaal langs. De studenten onderzoeken zelfs kalfshersenen tijdens een les. Natuurlijk komt er veel theorie aan te pas. Maar ook veel praktijkgevallen.

Roos Jambroes: “In de groep van Lia bespraken we een onderwerp dat voor iedereen anders uitpakte. De basis was hetzelfde, maar iedereen kwam met iets heel anders aanzetten. Dat is zo mooi. Uiteindelijk werd dat de rode draad door de hele opleiding. Iedereen krijgt dezelfde ingrediënten, maar je bakt je eigen appeltaart.”

Uit bed

Voor Lia alleen met de cliënten kon werken, werd ze ook in de praktijk ingewerkt door collega’s. “Je leert wel heel veel tijdens de opleiding, maar wat en hoe precies bij de mensen die hier wonen, natuurlijk niet. Ik moest leren hoe ik iemand met een lichamelijke beperking uit bed moest halen en wat de regels en afspraken zijn met de mensen.”

Soms loopt het hier helemaal anders dan ik bedacht had

Vooral de eerste slaapdienst alleen vond ze erg spannend. “Er schoot van alles door mijn hoofd: Als het maar goed gaat, als het brandalarm maar niet afgaat, als ik maar wat slaap… Maar het viel reuze mee en nu slaap ik prima.”

Snel schakelen

Lia werkt inmiddels alweer enige tijd als begeleider op locatie De Gasweg en heeft het nog steeds erg naar haar zin. “Soms loopt het hier helemaal anders dan ik bedacht had. Snel kunnen schakelen is dan heel belangrijk. Je kunt het nog zo mooi plannen van tevoren, maar je hebt te maken met mensen met een eigen wil en een eigen plan.”

Dit is een artikel van Esdégé-Reigersdaal. Meer weten? Neem dan eens een kijkje op www.esdege-reigersdaal.nl.