Bomen geplant bij oplevering Noordergeeststraat Heiloo

Algemeen
Wethouder Rob Opdam van gemeente Heiloo, manager Vastgoed Michiel van Baarsen van Kennemer Wonen, directielid Dirk Jan de Rouwe van Dijkstra Draisma en zes bewoners zetten een schop in de grond.
Wethouder Rob Opdam van gemeente Heiloo, manager Vastgoed Michiel van Baarsen van Kennemer Wonen, directielid Dirk Jan de Rouwe van Dijkstra Draisma en zes bewoners zetten een schop in de grond. (Foto: aangeleverd)

HEILOO - Op de plek waar voorheen de Noordergeestkerk stond, zijn vijftien betaalbare huurwoningen gebouwd. Begin 2019 is de bouw gestart. Woensdag 20 november werd de oplevering gevierd met nieuwe huurders, omwonenden en betrokken partijen.

De officiële handeling bestond uit het planten van drie prunussen, ook wel Japanse sierkers genoemd. Wethouder Rob Opdam van gemeente Heiloo, manager Vastgoed Michiel van Baarsen van Kennemer Wonen, directielid Dirk Jan de Rouwe van Dijkstra Draisma en zes bewoners zetten een schop in de grond.

Betrokkenheid

In 2016 zijn de eerste plannen gepresenteerd voor de bouw van sociale huurwoningen aan de Noordergeeststraat. Omwonenden en andere belanghebbenden zijn in het voortraject betrokken bij dit plan. Zij hebben opmerkingen gemaakt over onder andere de ligging, parkeren en bereikbaarheid. Na onderling overleg hebben Kennemer Wonen en de gemeente het plan op onderdelen aangepast. De gemeenteraad stemde in maart 2018 in met de woningbouwontwikkeling. Michiel van Baarsen: "Het is mooi om te zien dat we een groot aantal opmerkingen mee konden nemen in de nieuwbouw, waarbij nog steeds de beoogde kwaliteit van de woningen werd behouden. De samenwerking met de gemeente maakte het mogelijk om tot een beter stedenbouwkundig plan te komen. Wij konden de bouw van de woningen optimaal afstemmen op de indeling van de openbare ruimte en andersom. De woningen zijn gasloos en energieneutraal opgeleverd. De verduurzaming van de woningen is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de gemeente. Deze verduurzaming is goed voor het milieu, en prettig voor de portemonnee van onze huurders."

Toplocatie

Met de oplevering van deze woningen wordt voorzien in de behoefte die er is naar (kleine) grondgebonden sociale huurwoningen in Heiloo, geschikt voor 1- en 2 persoonshuishoudens. De woningen zijn onder andere voorzien van minstens elf zonnepanelen, een warmtepomp, triple glas, warmteterugwinning en infiltratiekratten in de grond of een wadi voor het afvoeren van regenwater. De bouw van de vijftien woningen is gekoppeld aan de herinrichting van de openbare ruimte. Wethouder Rob Opdam: "Door samen op te trekken konden wij de kwaliteit en de stijl van dit kenmerkende stukje Heiloo behouden: brede open groene gazons met bomen. De vijftien sociale huurwoningen passen mooi in het geheel en staan op een toplocatie dicht bij alle voorzieningen. Ook de openbare ruimte is duurzaam ingericht: zo zijn er gebakken klinkers gebruikt, is er LED verlichting toegepast en infiltreert het regenwater op het parkeerterrein in de ondergrond. Ik ben blij met deze extra woningen en het mooie eindresultaat." De grondgebonden woningen worden bewoond door verschillende bewoners, van (jonge) starters tot senioren.