(Foto: aangeleverd)

Nieuwe expositie in Alkmaars ziekenhuis

ALKMAAR - De kunstcommissie Kunst als Medicijn (KAM) organiseert kunstexposities in het Alkmaarse ziekenhuis van Noordwest Ziekenhuisgroep. Deze winter is de KAM er wederom in geslaagd een interessante, nieuwe expositie te organiseren. De expositie is tot eind februari gratis te bezichtigen.

De vijf schilderijen 'Tweesprong' van Henk-Willem Klaassen vormen het hart van deze expositie. Hij maakte deze schilderijen na de ziekte en het overlijden van zijn vrouw. Ze staan symbool voor de keuzes die hij, die ieder mens, die u in het ziekenhuis, elke dag weer kan/moet maken. Zijn schilderijen hangen aan de wanden aan de Metiusgracht zijde en de tussenhal.

Vrouwen en bloemen

In de gang 130 hangen schilderijen van acht kunstenaars van het academisch atelier Crejat: Loekie Karstens, Jennie Bolsenbroek, Derkje ter Brugge, Agnes Deen, Regina Willemse, Saskia Kohsiek, Martine Ansingh en Elles Limburg. De inspiratie van dit kunstproject is gebaseerd op 100 jaar vrouwelijke kunstenaars. Arie Koning exposeert met zijn driedimensionaal geschilderde bloemmotieven in de hoofdstraat bij de Rode trap. De kleuren lopen vloeiend in een mooi ritme in elkaar over. Het licht, de diepte en de vreugde zijn kenmerkend voor zijn werk.

Figuren

In de vitrine bij de Rode trap en in de open ruimte staan de beelden van Annelies Deutekom. De keramische figuren zijn archetypes van mensen en honden en hebben een toegankelijke vorm. De beelden van Hanneke Bruijnje zijn te vinden in de vitrines bij de Metiusgracht. Zij maakt graag dierenfiguren en vaasvormen. Ook de natuur vormt een inspiratiebron. Haar werken zijn eenvoudig van lijn waardoor er evenwicht ontstaat tussen kleur en vorm.

Stedelijk Museum collectie

In de vitrines bij de hoofdingang staat sculpturen van de Alkmaarse kunstenares Ada Strooper. Deze kunstwerken zijn uitgeleend door het Stedelijk Museum Alkmaar. Hyperrealistische beelden van voorwerpen die wij allemaal dagelijks gebruiken: broeken, tassen, schoenen. Normaliter staan we niet echt stil bij de vorm en structuur van deze dienstbare dingen, maar kunstenares Strooper doet dat wel. Zij maakt ons bewust van de plooien, de verkleuringen en de structuur ervan.

Sproeten!

In 2017 begon Kasia Mleczko met het project 'Ik houd van sproeten'. Het doel van dit project is laten zien dat sproeten echt prachtig zijn. U vindt de foto's in de gang bij 040.
In het stiltecentrum hangen foto's en gedichten van Rita van Loon. In 2012 is zij begonnen met dichten en sindsdien schrijft zij over alles dat boeit, groeit en bloeit. Naast het dichten houd zij ook heel erg van wandelen in de natuur en fotograferen. Het is dan ook niet verwonderlijk, dat daar menig fotogedicht door is ontstaan.

Meer berichten