Alkmaar maakt zich op voor het Nederlands Kampioenschap Baanwielrennen.
Alkmaar maakt zich op voor het Nederlands Kampioenschap Baanwielrennen. ((Foto: Rob Duin))

Punten pakken voor Tokyo tijdens NK Baanwielrennen

ALKMAAR - Het zijn regelrechte topwedstrijden, want tijdens het NK baanwielrennen op 27, 28 en 29 december wordt in het Sportpaleis Alkmaar niet alleen gestreden om de rood-wit-blauwe truien, er zijn namelijk ook punten te halen voor de 's zomerse Olympische Spelen in Tokyo. En dus zijn het toptijden voor Jack Bosjes (voorzitter) en Gerard Kamper (vice-voorzitter) van de Baancommissie Alcmaria Victrix.

"Er komen weer toppers naar Alkmaar", zegt Bosjes. "Wat te denken van sprintkanonnen Nils van 't Hoenderdaal en Jeffrey Hoogland en bij duur Wim Stroetinga en Yoeri Havik. Ook bij de dames hebben we grote namen, zoals Shanne Braspennincx, Kyra Lamberink."

Sportstad

In het Sporpaleis kunnen 800 toeschouwers het wielerspektakel van dichtbij bekijken. Gerard Kamper: "In Apeldoorn en Amsterdam zijn ook overdekte wielerbanen, maar dan houdt het in Nederland wel op. Dat we dit NK dus naar Alkmaar kunnen halen is best bijzonder. De baan in Alkmaar is nog prima, maar de accommodatie heeft zijn beste tijd gehad. Daarom hopen we op termijn op een nieuw complex; daar wordt in de gemeente ook wel over gesproken. Bovendien wil Alkmaar zich graag profileren als sportstad, dus we hopen over een aantal jaar in een nieuw onderkomen te kunnen rijden. Het voordeel van nieuwbouw is ook dat alle technische ontwikkelingen eenvoudig ingebouwd kunnen worden. Voorlopig zitten we nog aan de Terborchlaan waar het publiek er met zijn neus bovenop zit; dat geeft de baan in Alkmaar echt iets speciaals. Dat door het NK binnen te halen, bezoekers hier de top van Nederland in actie zien. En de renners gaan tot het gaatje, want er staat écht wat op het spel hè!"

Concurrentie

Het baanwielrennen was in de jaren zeventig en tachtig immens populair, tegenwoordig is er veel concurrentie van andere sporten. "In de breedte zijn zo veel sporten bijgekomen, maar ook binnen het fietsen zelf is er concurrentie, bijvoorbeeld van strandraces", vervolgt - oud-wielrenner - Kamper. "Wielrennen is meestal niet de eerste sport waar kinderen mee beginnen; vaak is dat een teamsport, zoals voetbal. Als de jongeren een paar jaar ouder zijn, kiezen ze voor zichzelf en dat zien we terug in de wielersport. De jeugd komt uiteraard tijdens het NK ook in actie, net als de paracyclers. Zo hebben bieden we drie dagen wielerplezier van de bovenste plank, kom dat vooral zelf zien!"

Het Nederlands kampioenschap vindt plaats op vrijdag 27 december van 11.30 tot 22.00 uur, zaterdag 28 december van 12.00 tot 22.00 uur en zondag 29 december van 10.00 tot 19.00 uur. Kaarten zijn te koop aan de deur. De toegang bedraagt € 10,00. een passe-partout voor 3 dagen is € 25,00. Kinderen tot 14 jaar mogen gratis naar binnen.

Sportplaleis Alkmaar is te vinden aan Terborchlaan 301 in Alkmaar. Meer informatie op www.alkmaarsport.nl.

Meer berichten