Voedselbanken voorlopig vertrouwen in voldoende aanvoer

Algemeen
Vrijwilligers maken pakketten klaar.
Vrijwilligers maken pakketten klaar. (Foto: Voedselbank)

REGIO - De voedselbanken hebben een dip achter de rug. Mede omdat mensen in de supermarkten door angst massaal gingen hamsteren in de eerste weken van de semi-lockdown. Ze signaleren nu weer een toenamen van aanvoer van levensmiddelen, maar ook het aantal huishoudens met een hulpvraag neemt toe. 

'Mensen die zich aanmeldden kregen gewoon direct voedselhulp'

Het merendeel van de voedselbanken zegt vertrouwen te hebben, dat ze voorlopig genoeg voedsel aangeleverd krijgen om uit te delen. Ze zien een eventuele groei van klantenaantallen met vertrouwen tegemoet. 

Groei zichtbaar 

Vergeleken met de situatie eind vorig jaar zien voedselbanken een toename van ruim 5%. Dat betekent dat ze wekelijks 5000 meer mensen helpen. In totaal worden momenteel 93.000 mensen geholpen. Er zijn grote verschillen tussen voedselbanken. Enkele voedselbanken melden een groei van ver boven de 10%. 

Uit de brand helpen

"We zoeken nog uit waar deze verschillen vandaan komen", meldt de woordvoerder van de Voedselbanken. "De crisis beïnvloedt betrouwbaarheid van de cijfers over klantenaantallen. Diverse voedselbanken hebben de afgelopen weken geen formeel intakegesprek gehouden. Mensen die zich aanmeldden kregen gewoon direct voedselhulp, omdat diverse voedselbanken ervoor kozen om mensen meteen uit de brand te helpen, zonder te registreren."