Kapperszaken vandaag weer open, maar niet voor ouderen in verzorgingshuizen

Algemeen
Oudere dame in verzorgingshuis kan komende maand nog steeds niet naar de kapper.
Oudere dame in verzorgingshuis kan komende maand nog steeds niet naar de kapper. (Foto: Pexels)

REGIO - Sinds vandaag zijn de kapperszaken opengegaan. Kappers blij, iedereen blij. Of toch niet iedereen? Nee, de ouderen die in een verzorgingshuis of verpleeghuis wonen kunnen niet naar een professionele kapper. En zoals het er nu naar uit ziet worden ze de komende vier weken ook niet geknipt.  

De meeste grote tehuizen hebben een eigen salon. Dames die een hoge leeftijd hebben bereikt, blijken bij navraag, gemiddeld wekelijks op de kappersstoel te zitten. Haar van ouderen heeft gewoon meer zorg nodig. Het haar wordt in de meeste gevallen gewassen, in de rollers gezet, geföhnd en getoupeerd. De dames zijn nu afhankelijk geworden van wat verplegend personeel nog voor ze kan doen binnen de beperkte tijd.

Perswoordvoerder namens zorgaanbieder Evean in Noord-Holland: “Zolang er geen bezoek toegestaan wordt in de verpleeghuizen worden alleen medisch noodzakelijke zaken uitgevoerd. Een knipbeurt valt hier helaas niet onder. Uitgangspunt blijft zo min mogelijk contactmomenten met derden om besmettingen te voorkomen.”

Wachten op knipbeurt

De ZorgkaartNederland telt op dit moment in totaal 2350 verpleeghuizen en verzorgingshuizen in Nederland. Van die 2350 worden 25 voor een bezoeker per bewoner opengesteld. Welke dit zijn wordt binnenkort bekend gemaakt door de Rijksoverheid. Pas eind mei wordt bekend gemaakt welke vervolgstappen gezet gaan worden. We kunnen er vanuit gaan dat de dames zeker nog een maand moeten wachten voor een knipbeurt.