Maaike Min in de race voor Hema ontwerpwedstrijd

Algemeen
Maaike is al haar hele leven super creatief.
Maaike is al haar hele leven super creatief. Foto: aangeleverd

HEILOO- Eén stoeptegel er uit en je hebt al grond die een krop sla of een springbalsemien voor de bijen of een stok met boontjes zou kunnen opleveren. 

Maaike Min dacht verder en benadrukt met haar ontwerp alle aspecten die de Hema formuleerde voor de landelijke ontwerpwedstrijd voor jonge designers. 

Nuchtere goedvormgegeven producten wil het warenhuis graag. Daar is nu de eis van duurzaamheid aan toegevoegd. De studenten zijn blij met de terugkeer van de mogelijkheid, want wie wil er nou zijn ontwerp in honderden winkels in diverse landen zien liggen?

 “Mijn moeder is mijn grootste fan en ze zei, toen we in het begin van de coronatijd onze hersens weer eens lieten kraken bij het oplossen van cryptogrammen: Is dit niet wat voor jou , Maaike?”

De Hema heeft een mooie traditie hoog te houden als aanbieder van nuttige en zeker ook mooi en grappig vormgegeven voorwerpen. Niet voor niets was er daarom jarenlang de Hema ontwerpwedstrijd en die traditie is nu na vijf jaar weer in ere hersteld, met een nieuwe naam: design contest. Dat is natuurlijk voor al die studenten en pas-afgestudeerde ontwerpers een enorme uitdaging. Het aantal inzendingen was dan ook groot. Toch kregen slechts tien inzenders de kans om een vervolgstap te zetten en zo een nominatie in de wacht te slepen. Maaike bevindt zich nu dus in een select gezelschap, haar idee past heel goed in deze bijzondere tijd en zou zomaar hoge ogen kunnen gooien. Maar de lat ligt hoog.

Stoeptegel eruit

Haar inzending bestaat uit vier opklapbare wandjes van duurzaam materiaal. “Stoeptegel eruit, wandjes in het vierkantje plaatsen, een beetje aarde erin, zaaien of planten en je hebt meteen een leuk aanzien van je huis en je draagt bij aan de zo noodzakelijke vergroening.” Ze droomt er zelf van, op haar Delftse bovenwoning. Het is een product dat bovendien makkelijk in de schappen van het warenhuis kan liggen, dat is ook belangrijk.

Brein altijd aan het werk 

Ze heeft net haar bachelor ‘Industrieel vormgeven’ gehaald aan de Technische Universiteit Delft en denkt er wel over om daar ook haar master te doen doen. Maar op het moment heeft ze werk gevonden in de ict. “Daar zit voor mij eigenlijk wel eenzelfde soort iets aan als aan concreet ontwerpen van voorwerpen. Ik vind het heel leuk om echt dóór te vragen aan opdrachtgevers. Wat wil je nu precies zien of horen, wat voor emotie heb je daarbij?” Haar inspiratie kan van heel verschillende kanten komen. “Mijn brein wil wel eens wat te veel, en mijn moeder gaf mij dan potloden en een stapel papier. Later bedacht ik hoe leuk het is dat potloden zeskantig zijn, dan rollen ze niet van tafel af. Bedenk het maar. Nou ja, ik ben wel goed in altijd iets bedenken, altijd maar kijken en tekenen.”

Op de Paulusschool in Heiloo en het Bonhoeffer College in Castricum viel ze altijd al op door haar creativiteit. “Op de universiteit leerde ik hoe alles met alles samenhangt. Ontwerpen is heel leuk, met alle kennis van mechanica, materialen, economie, psychologie en dergelijke. Maar eigenlijk vind ik het proces dat daaraan vooraf gaat nog leuker. Doorvragen aan de opdrachtgever, een idee door een tekening versterken. Tekenen, dat doe ik zo graag!”

Stemmen op Maaike

Er is een juryprijs en een publieksprijs. Stemmen kan tot en met 23 september op www.volkskrant.nl/hema. Een dag later presenteert Maaike haar ontwerp voor de vakjury en diezelfde dag hoort ze wat haar inzending bij de juryleden en de meelevende publieksstemmers teweeg heeft gebracht. Als Maaike een van de prijzen wint wordt haar ontwerp in productie genomen en krijgt ze de nodige begeleiding van het ervaren ontwerpteam van het warenhuis. Wie weet zien we haar ontwerp later terug in veel straten, als bijdrage aan het noodzakelijke vergroenen.