Baduhenna verlengt expositie over Vennewaterstunnel

Algemeen
Lou Sinke is een van fanatieke vrijwilligers van Baduhenna.
Lou Sinke is een van fanatieke vrijwilligers van Baduhenna. (Foto: Ed Bausch)

HEILOO - Het ging op 20 mei niet gepaard met het gebruikelijke feestelijke vertoon, de opening van de Vennewaterswegtunnel, onder het spoor door. De tunnel voor auto’s en fietsers kreeg als naam ‘De Strandwal’ en heeft zich de de hele zomer al bewezen als prima verbinding naar zee. Daar aan de rand van de nieuwe wijk Zuiderloo is voor de aanleg ook archeologisch onderzoek gedaan. De vondsten worden nog tentoongesteld in archeologisch museum Baduhenna. Omdat het museum op het Landgoed Willibrordus een tijdje gesloten moest zijn is de expositie verlengd tot en met eind december.

DOOR ED BAUSCH

Er zijn drie strandwallen, verhoogde stukken in het land. Vroeger fungeerden die ook als bescherming tegen de immer binnendringende zee. Het huidige strand bij Egmond is de meest westelijke wal. Heiloo ligt op de middelste strandwal, die ruwweg loopt van Limmen tot aan de Grote Kerk van Alkmaar. De oostelijke strandwal loopt van Uitgeest naar Sint Pancras. Stuk voor stuk zijn de wallen van grote waarde omdat ze veel vertellen over de eerste bewoning in het gebied. “En als er gegraven wordt zijn wij natuurlijk reuze benieuwd”, zegt Lou Sinke van Baduhenna. Baduhenna is een volledige vrijwilligersorganisatie en hij doet voornamelijk de rondleidingen voor scholen. Natuurlijk is hij ook vaak op woensdagen in het museum te vinden, dan wordt er hard gewerkt aan de collectie: fotograferen, documenteren, restaureren, opstellingen maken.

“Wij zijn voor ónder de grond”

Er is een goede samenwerking met de Historische Vereniging Heiloo, die nu ook haar onderkomen heeft op het landgoed aan de Kennemerstraatweg. “Zij zijn voor boven de grond, wij voor er onder”, zegt Lou. “Zelf graven mogen we niet, dat is sinds een strenge wet uit 2005 het werk van professionals. Maar we staan er natuurlijk wel bovenop en krijgen zeker hele interessante stukken, vaak ook via het Castricumse Huis van Hilde. Uit het recent bebouwde Zuiderloo-gebied is in het museum veel te vinden, zoals de palencirkel. “Zoiets deed vroeger dienst als grafheuvel, zoals zoveel hier aangelegd door monnikken. Het archeologisch onderzoek voor de aanleg van de tunnel in de Vennewatersweg is eigenlijk het sluitstuk van alle opgravingen aan de zuidkant van het dorp.”

Slag bij Baduhenna

In de tunnel zien de automobilisten en fietsers aan de ene kant een tientallen meters lange artistieke impressie van de verschillende lagen grond onder Heiloo. De andere kant is over diezelfde lengte opgesierd met allerlei woorden die te maken hebben met verleden en heden in het gebied. Bekende woorden van deze tijd, maar ook woorden als ‘koepootspoor’ of tonput’. “De tunnel ligt feitelijk op het midden van de strandwal tussen de Westerweg en de Kennemerstraatweg, die vroeger Oosterweg heette. Op die wal waren de grote buitenplaatsen te vinden, zoals Ypestein, Ter Coulster, Mariënstein en het als enige overgebleven Nijenburg. Die buitenplaatsen hadden verbindingen met het Oer-IJ en hadden een stet, een haventje. De Romeinen zijn eigenlijk maar tot Velsen gekomen. Toch zijn er verhalen dat ze ergens in de buurt van Heiloo verslagen zouden zijn door de Westfriezen, in het ‘Woud van Baduhenna’. Waar dat lag weten we nog niet, ook niet òf het er wel was. De grond bewaart vele geheimen”, vertelt Lou. In het souterrain van het Willibrordus Business centrum heeft zijn vereniging een riant onderkomen. Veel geheimen over het vroegere Heiloo zijn al ontfutseld aan de grond. Op zaterdagen is het open voor publiek. Met nu een leuke expositie over de Vennewaterstunnel. Kijk op baduhenna.nl.

De tunnelmuur is opgesierd met allerlei woorden die te maken hebben met verleden en heden in het gebied.