Mondharmonica’s voor kids van de Willibrordusschool

Algemeen
Elly Beens reikt mondharmonica's uit op de Willbrordusschool.
Elly Beens reikt mondharmonica's uit op de Willbrordusschool. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

HEILOO - Woensdag was wethouder Elly Beens, van onder meer van kunst, cultuur en onderwijs te gast op de Willibrorusschool. Aan de 24 kinderen van groep 7 reikte ze een mondharmonica uit, op verzoek van de Stichting Mondharmonicales In De Klas.

Locomonica en de Stichting Mondharmonicales In De klas hebben zich als doel gesteld om zoveel mogelijk kinderen op de basisscholen in Nederland mondharmonica te leren spelen en dat zoveel mogelijk kinderen op die scholen ook een eigen mondharmonica krijgen.

Eugène Vriend van Locomonica: "In oktober 2018 zijn wij van gestart met de Paulusschool in Heiloo. Alle leerlingen van groep 7 en 8 hadden toen eveneens middels particulieren crowdfunding een mondharmonica gekregen. Dit is een groot succes geworden. De Paulusschool gaat nu het derde jaar in met het geven van mondharmonicales."

De filosofie en lesmethode

Waarom monharmonicales? "In onze muziekcultuur was het altijd zo dat als iemand een muziekinstrument wilde leren spelen hij eerst noten moest leren lezen. Locomonica heeft echter een lesmethode ontwikkeld waarbij notenkennis niet nodig is. Een kind leert men immers eerst praten en dan lezen en schrijven. De stem is ook een instrument. Dus als iemand een liedje kan zingen, neuriën of fluiten kan dat men dit ook op de mondharmonica spelen. De ervaring is dat kinderen dit heel snel onder de knie krijgen en met veel plezier ook heel gauw liedjes uit het hoofd kunnen spelen. Locomonica heeft met de Stichting mondharmonicalesindeklas speciaal hiervoor een lesboekje ontwikkeld waarmee kinderen zoveel mogelijk zelfstandig aan de gang kunnen. Verder zullen wij instructiefilmpjes maken voor de kinderen en zullen wij het onderwijzend personeel begeleiden zodat zij de kinderen zelf verder les in kunnen geven."

De mondharmonica en speeltechniek

Vroeger was de mondharmonica in Nederland het volksinstrument no 1. Iedereen kon er wel een liedje op en waren er heuze mondharmonicascholen en clubs. Tegenwoordig wordt de mondharmonica wordt erg geassocieerd met de blues en de sound wat Toots Thielemans er meemaakte. Maar eigenlijk is de mondharmonica een kleine accordeon of trekzak die zij voor deze stijlen zijn gaan gebruiken. De techniek om het geluid van een trekzak of accordeon uit een mondharmonica te halen staat nergens beschreven en is door Locomonica nieuw leven in geblazen en verder uit ontwikkeld

Locomonica

Het uiteindelijke doel van Locomonica is om de mondharmonica zijn oude status als volksinstrument terug te geven. Locomonica heeft ondertussen meer dan 10 jaar ervaring met het geven van mondharmonicales. "De jongste leerling was 6 en de oudste 94. Onze doelgroep is dan ook groot. De aanschaf van het instrument kost niet veel. De boodschap is dan ook dat iedereen die het leuk vindt, het ook kan leren!"

Mondharmonicales In De Klas

De Stichting is opgericht in 2019 door voorzitter Janco Barentsz. De directe aanleiding was dat De Paulusschool in Heiloo ,als de eerste school in Nederland , met onze mondharmonicales wilde beginnen en 34 mondharmonica's voor de kinderen nodig had. Via particulieren crowdfunding hebben alle kinderen van groep 7 en 8 een mondharmonica uitgereikt gekregen. Inmiddels heeft in 2020 ook de willibrordschool in Heiloo zich gemeld en heeft de Stichting wederom geld bijeengebracht om mondharmonica's en lesmateriaal aan te schaffen. Het uiteindelijke doel is dat de andere scholen in Heiloo zich zullen aansluiten en dat Heiloo het eerste dorp in Nederland wordt waar met de beproefde lesmethode aan het werk is gegaan."