In de Verhalenkamer op Landgoed Willibrordus komt veel samen

Algemeen
Paula de Blaaij en Sjaak Groen trots voor de net vernieuwde entree.
Paula de Blaaij en Sjaak Groen trots voor de net vernieuwde entree. (Foto: Ed Bausch)

HEILOO - In september bestond Verhalenkamer Willibrordus vijf jaar. Dat eerste lustrum kon niet echt luister worden bijgezet. Het grootste feest was dat de bijzondere locatie tenminste weer is open gegaan in de zomer. 

Gelukkig maar, want veel van wat Heiloo te bieden heeft komt samen in de Verhalenkamer, die ook volop toont wat Landgoed Willibrordus tegenwoordig te bieden heeft. Want ‘De stichting’, zoals veel Heilooërs het enorme terrein aan de Kennemerstraatweg nog vaak aanduiden, is nu een soort gemengd bedrijf. Nog altijd is er natuurlijk de zorg voor mensen die in de war zijn. Maar door veranderende inzichten is er veel ruimte ontstaan voor andere functies, zoals wonen, cultuur, tuinieren, exposities, kaas maken, imkeren, lekker eten en drinken, verhalen, toeristen informeren. 

Mars

‘Willibrord in de schaduw van Mars’, dat is de titel van de tentoonstelling in de Verhalenkamerzaal voor de thematentoonstellingen. Dan gaat het niet over chocola of een planeet, maar over de oorlogsgod Mars. De expositie vertelt het boeiende en ontroerende verhaal van de artsen en patiënten ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, toen de Duitsers de inrichting hadden opgeëist en veel patiënten hals over kop naar andere plaatsen, voornamelijk Bakkum en Vught moesten worden gebracht. De opluchting was enorm toen in de loop van 1945 het gewone leven in de instelling weer kon worden opgepakt. De tentoonstelling is verlengd tot eind december. Maar de Verhalenkamer heeft verrassend veel meer in petto.

Buiten naar binnen halen

“Vorig jaar kwamen hier ruim 7000 bezoekers”, zeggen vrijwilligers Paula de Blaaij en Sjaak Groen. “Ook veel scholen komen langs en die jongeren hangen aan de lippen van bijvoorbeeld ex-cliënten met hun herstelverhalen. Want een podium is de Verhalenkamer ook. De helder ingerichte ruimtes zijn daar heel geschikt voor. De mooie kant van psychiatrie belichten en stigma’s wegnemen: dat is hier volop aan de orde.” In de zaal met de permanente opstelling laat een tijdlijn zien hoe de inzichten en maatschappelijke omstandigheden in honderd jaar psychiatrie aan verandering onderhevig zijn geweest. En ook nu gaat de ontwikkeling door, natuurlijk. Zeker nu we hier op het terrein de buitenwereld binnen halen”, zegt Nico Adrichem. Hij stond zo’n tien jaar geleden aan de voet van de veranderingen op het terrein. Een van zijn initiatieven was de Verhalenkamer, die in de plaats is gekomen van het oude museum in de kelder onder de huidige Cultuurkoepel. De Verhalenkamer heeft nu een eigen coördinator en een groep van veertien vrijwilligers.

VVV en arrangementen

Een aanrader is nu ook, naast het verhalenkabinet waar je rustig kunt gaan zitten luisteren, de grote kast met wel 200 boeken uit de wereldliteratuur over waanzin. De boeken zijn te lenen. Verder is er een leuke winkel met van alles dat onder meer van het Landgoed zelf komt, zoals geitenkaas en honing. “En tot slot is het een heel belangrijke stap geweest om iets van een VVV in Heiloo overeind te houden.” Dat infopunt in de Verhalenkamer ziet er goed verzorgd uit met allerlei wandel- en fietskaarten. Paula zegt daarover: “We weten veel over wat Heiloo te bieden heeft en kunnen daar goed advies over geven, maar we boeken geen hotels voor de toeristen. Wel de arrangementen om van alles op het Landgoed te beleven, zoals een bezoek aan het Toverlantaarnmuseum, archeologiecentrum Baduhenna, eten bij de Keuken met Karakter en een pauze bij theeschenkerij De Buitenkans, waar ook steeds prachtige exposities zijn te zien.” De Verhalenkamer vertelt heel kleurig het verhaal van een landgoed, waar ooit kasteel Ypestein stond, waar zich al bijna 100 jaar psychiatrische zorg ontwikkelt in een letterlijk open samenleving. Open van dinsdag tot en met zaterdag van 11.00-16.00. Kijk op verhalenkamerwillibrordus.nl.

DOOR ED BAUSCH

Afbeelding
Afbeelding