‘De kracht van jongeren helpen onderbouwen’

Algemeen
Jongerenwerker Maarten van der Molen
Jongerenwerker Maarten van der Molen (Foto: aangeleverd)

HEILOO - Samen met zijn collega Ester Schotten werkt Maarten van der Molen voor jongeren in Heiloo. Voor de groep van 13 tot en met 23 jaar, maar ook voor de groepen 7 en 8 van de basisscholen. Hij was 23 toen hij in Heiloo begon na zijn HBO-studie Culturele en Maatschappelijke Vorming. Die studie was hij gaan doen omdat hij zich als vrijwilliger bij een jongerencentrum in geboorteplaats Sint Pancras afvroeg waarom een gemeente daaraan zou betalen, hoe leuk het ook was. “Ik dacht toen al: het moet anders.” En anders is hij het na zijn afstuderen bij Amnesty International ook gaan doen. Het jongerenwerk staat door zijn jeugdig enthousiasme goed op het netvlies van iedereen in het dorp en het is sinds een paar jaar goed ingebed in de structuur van het Trefpunt. Gelukkig wel weer met eigen huiskamer, in het roemruchte BukBuk.

Jongerenwerker Maarten van der Molen aan het woord

DOOR ED BAUSCH

“We willen dat het goed gaat met de jongeren in het dorp. Dat het een fijne plek is om op te groeien. We gaan veel de straat op, werken laagdrempelig. We willen je ontmoeten als het goed met je gaat, maar ook als het je even wat minder goed gaat. We zijn er voor het leuke, maar ook als het even minder leuk is. We zijn geen hulpverleners, wel functioneren we in het sociaal team van de gemeente. Van de 22.000 inwoners vallen er ongeveer vierduizend in de leeftijdscategorie voor het jongerenwerk. Dat zijn er best veel en die bereiken we natuurlijk niet allemaal, dat hoeft ook niet. Als ze maar weten dat we er zijn.”

“Ogen en oren zijn”

”Toen ik begon zat ik zelf nog in de doelgroep”, zegt Maarten. “Best bijzonder ja, maar misschien is het geringe leeftijdsverschil juist wel goed. We staan bovendien niet geïsoleerd in het dorp en krijgen heel veel support van de gemeente. In Heiloo wordt ook goed samengewerkt tussen partijen. Mooi is ook dat het verenigingsleven, waaronder de sport, groot is in Heiloo. “We geven regelmatig gastlessen in de groepen 7 en 8 en ook wel op het PCC. Je wilt dat de kracht bij jongeren ligt, dus we helpen als ze iets willen organiseren en we helpen als er even wordt getobd, of als er eens een ernstiger situatie is. We zijn samen ogen en oren in het dorp.”

“Twee keer per week straat op”

“Natuurlijk zijn we heel blij met onze grote huiskamer in een deel van BukBuk. Op de middagen van woensdag en vrijdag kunnen de groepen 7 en 8 van de basisschool daar terecht, voor spelletjes en ontmoeting. Op de avonden van diezelfde dagen zijn het de jongeren vanaf 13 jaar, die worden verwelkomd. Dan gaat het wel meer over hun verhalen en ontwikkeling. Natuurlijk betekent de coronatijd veel voor jongeren, het is net de periode van elkaar opzoeken, wat loskomen van ouders. Dat is een heel intensieve periode voor hen. Dus we gaan nu twee keer per week de straat op, groepen bezoeken. Dat is nu wat makkelijker dan binnen.” De beide jongerenwerkers doen nu ook meer online, met zoomgesprekken.

Hangplekken positief maken

Het zomerkamp vindt Maarten misschien wel het mooist aan zijn werk. “Deelname kost maar 50 euro voor een week en het levert voor iedereen geweldige ervaringen op. We werken samen met de gemeente nu ook aan het realiseren van buitenplekken waar jongeren makkelijk jaarrond kunnen samenkomen zonder hinder op schoolpleinen en dergelijke. De gemeente heeft gezegd dat ze het bedrag zal verdubbelen als we, samen met de Rotary, een halve ton bij elkaar hebben. Dat is toch geweldig?” Voor Maarten en zijn collega is het werk heel breed en vooral: nooit af. Een stip op de horizon is misschien nog wel het realiseren van een creatieve broedplaats, zoals BukBuk ooit was. “Hoewel dat misschien voor een te select gezelschap was. Dus wij doen ons werk altijd met een open blik, wat je ook doet. Iedere jongere is uniek en in iedere omstandigheid welkom bij ons.” Kijk op www.jongerenwerkbuch.nl of bel 0615596978 of 15584069.