Let op malafide loodgieters

Algemeen
Last van een verstopt riool? Let op malafide loodgieters.
Last van een verstopt riool? Let op malafide loodgieters. ((Foto: Pexels.com))

HEILOO - Let op malafide loodgieters. In de regio Alkmaar zijn loodgietersbedrijven actief die veel te hoge tarieven berekenen voor het verhelpen van een verstopping.

Tot wel 800 euro, met de mededeling dat De Verzekering of De Gemeente die kosten vergoed. De gemeente vergoedt de kosten van verstoppingen op eigen gerond nooit. Deze malafide bedrijven komen op Google als eerste naar boven als u zoekt op verstopping afvoer of soortgelijke zoektermen. Schakel bij een verstopping op eigen grond (en dus voor eigen rekening) een loodgietersbedrijf in dat lid is van de branchevereniging Techniek Nederland.

Riool

Een verstopte afvoer kan verschillende oorzaken hebben: een plaatselijke verstopping van bijvoorbeeld het doucheputje of de toilet. Dat moeten bewoners zelf voor eigen rekening (laten) oplossen. Het kan ook zijn dat alle afvoer in huis niet meer goed doorloopt. Dan zit het probleem in het riool. Vraag is dan of de verstopping in het gemeentelijk riool (buiten de erfafscheiding) zit of in het riool op eigen grond. In het eerste geval verhelpt de gemeente kosteloos de verstopping, in het tweede geval moeten bewoners zelf een loodgieter inschakelen (kosten voor eigen rekening).

Erfafscheidingsput?

Bepalend voor de grens van het gemeentelijk riool en het eigen riool is de afscheidingsput. Die geeft informatie over de aard van de verstopping. Een natte put betekent een verstopping in het riool op eigen grond. Een droge put betekent een verstopping in het gemeentelijk riool. Maar waar zit die put? Altijd voor het huis. Geen idee waar? Bel dan met de gemeente.