Dit zijn de nieuwe coronamaatregelen en adviezen

Algemeen
Premier Mark Rutte kondigde vanavond nieuwe coronamaatregelen aan.
Premier Mark Rutte kondigde vanavond nieuwe coronamaatregelen aan. (Foto: Pixabay)

REGIO - Vanaf morgenavond 22.00 uur worden de coronaregels aangescherpt. De besmettingscijfers moeten volgens premier Rutte sneller naar beneden. “Het is in de ziekenhuizen op veel plekken pompen of verzuipen”, zei hij op een persconferentie met minister De Jonge.

Het kabinet komt daarom met ‘verzwaringspakket’ voor het hele land. Dat geldt twee weken. Hieronder staan alle maatregelen op een rij; ze staan ook op de website van de Rijksoverheid.

De algemene regel blijft: blijf zoveel mogelijk thuis en voorkom niet noodzakelijke reizen. Daarnaast beperkt het kabinet de maximale groepsgrootte op straat en binnen. Die gaat buiten van vier naar twee personen en thuis mogen per dag twee gasten worden ontvangen. Ook het maximale aantal mensen op bruiloften en uitvaarten wordt ingeperkt tot respectievelijk twintig en dertig.

Alle publiek toegankelijke locaties gaan de komende twee weken dicht. Daaronder vallen musea, theaters, sexclubs, bioscopen, pretparken, dierenparken, zwembaden en bibliotheken. Kappers en andere contactberoepen moesten in de eerste lockdown hun activiteiten staken, maar kunnen nu openblijven.

Sport is volgens het kabinet een belangrijke lichamelijke en mentale uitlaatklep voor mensen, en daarom blijven de sportscholen ook open. Een beperkende maatregel is wel dat er geen groepslessen meer gegeven mogen worden. Vrijwel alle competities en amateursporten in teamverband waren al stilgelegd.

Verder roept het kabinet iedereen op om de komende maanden niet naar het buitenland te reizen. “De wereldkaart is nu sowieso al bijna compleet oranje of rood”, zegt Rutte. Het kabinet wil met het advies voorkomen dat mensen besmettingen mee terugnemen van hun vakantie. Het geldt in ieder geval voor de kerstvakantie.

Kerst en Oud en Nieuw

Het verzwaringspakket geldt voor de komende twee weken. Daarna schakelen we automatisch terug naar de gedeeltelijke lockdown van 14 oktober. Volgens Rutte blijven die maatregelen tot zeker midden december van kracht. Over twee weken hoopt het kabinet meer duidelijkheid te kunnen geven over de regels rond Kerst en oud en nieuw.

In regio’s waar veel coronabesmettingen zijn, overweegt het kabinet verder om een avondklok in te stellen, zodat mensen na een bepaald tijdstip niet meer de straat op mogen. Premier Rutte zei op de persconferentie dat hij die mogelijkheid openhoudt, als de cijfers in die regio’s niet snel genoeg dalen. Regio’s die nu hoge cijfers laten zien zijn Rotterdam, Zuid-Holland Zuid en Twente.

Het kabinet denkt ook aan het verder beperken van vrijheden in die regio’s, zoals het sluiten van winkels en zelfs scholen.

(bron: NOS.nl)