Jongerenraad

Algemeen
Roman van der Lee was 18 jaar, toen hij in 2018 gemeenteraadslid werd in Heiloo, voor D’66
Roman van der Lee was 18 jaar, toen hij in 2018 gemeenteraadslid werd in Heiloo, voor D’66 (Foto: Ed Bausch)

Jongerenraad Heiloo wordt eindelijk werkelijkheid

DOOR: ED BAUSCH

HEILOO - Roman van der Lee was 18 jaar, toen hij in 2018 gemeenteraadslid werd in Heiloo, voor D’66. Hij stond als zesde op de kandidatenlijst. Door voorkeurstemmen vond hij zichzelf aan het eind van de verkiezingsdag terug op de derde plek en kwam in de Raad, waar jongeren zwaar ondervertegenwoordigd zijn.

“Het raadslidmaatschap voelt wel als een behoorlijke verantwoordelijkheid voor jongeren”, zegt hij. “Die kan ik natuurlijk niet in mijn eentje dragen, want als gemeenteraadslid ben ik er natuurlijk ook voor iederéén in de gemeente. Ik werd geïnspireerd door een jonge collega in Broek op Langedijk en zo kwam ik ertoe om via een motie samen met anderen te vragen om oprichting van een Jongerenraad.” Deze week start dan echt de werving daarvoor. Kijk op de site en de Facebookpagina van de gemeente voor het filmpje.

Gevraagd en ongevraagd advies geven

“Als lid van de Jongerenraad kun je kennismaken met politiek en burgerschap. Maar misschien nog wel belangrijker is plezier hebben met elkaar. Je kunt allerlei anderen leren kennen en je kunt invloed uitoefenen op een nog informele manier.” Te denken valt aan voorstellen doen over vrijetijdsbesteding, wonen, verkeersveiligheid, sport, inrichting van chillplekken. “Voor jongeren onder de 18 is de Jongerenraad dubbel interessant omdat zij nog geen stemrecht hebben, maar wel veel goede ideeën hebben, die anders misschien niet aan de oppervlakte komen. De gemeenteraad is erg geïnteresseerd in die gedachten.” Roman zelf is gedreven in zijn gedachten over woningbouw. “Voor jongeren schiet de gemeente daar nu echt in tekort. Voor starters zijn er in de eigen gemeente bijna geen mogelijkheden. Datzelfde geldt voor het vitaal houden van Heiloo. Je moet ook in je eigen plaats voldoende plekken hebben voor vertier en ontmoeting. Ik ging daar zelf vaak voor naar Castricum. De Jongerenraad kan hier veel in betekenen.”

Zelf aan de knoppen zitten

Inmiddels is er een concept opgetuigd voor de Jongerenraad. "Dat is nodig om de verhouding met de Gemeenteraad goed te regelen en vooral om de jongeren zelf de ruimte te geven vrij en zonder politieke kleur met elkaar te laten spreken, ook over hoe de Jongerenraad het beste kan functioneren. Het is belangrijk dat ze zelf aan die knoppen kunnen draaien.” Er kunnen 5 tot 15 jongeren deelnemen aan de raad, in leeftijd variërend van 14 tot 24 jaar. Er komt een onafhankelijk begeleider, niet uit de Gemeenteraad. De begeleider wordt bekostigd uit het budget van 6.000 euro, dat verder bedoeld is voor de vergaderingen en andere bijeenkomsten, consumpties of wat reiskosten. "Het leuke is dat de Jongerenraad zelf haar eigen agenda opstelt.” Uit de gemeenteraad wordt een klankbordgroep gevormd van vier personen. Voor kandidaten zijn er introductiesessies, waarin de jongeren kunnen kijken of ze hun kandidatuur willen omzetten in echt lidmaatschap van de Jongerenraad. "We gaan tijdens de introductie kijken in een andere gemeente en de kandidaten krijgen inzicht in het functioneren van de gemeenteraad. Maar vooral hoop ik op veel kandidaten. Want uit eigen ervaring weet ik hoe leuk het is om met anderen te praten over veranderingen en hoe belangrijk het geluid van jonge Heilooërs daarbij is!”