IJsbaan gaat zaterdag open

Algemeen
Bert Daudey, links, en Wim Buishand werken samen met hun collega's hard aan de ijsbaan.
Bert Daudey, links, en Wim Buishand werken samen met hun collega's hard aan de ijsbaan. (Foto: Ed Bausch)

HEILOO-Iedere ijsbaanvereniging in Nederland is natuurlijk trots op de eigen baan en op al het werk dat verzet moet worden om schaatsers te kunnen ontvangen. Maar de ijsbaan in Heiloo ligt wel schitterend mooi, omzoomd door hoge bomen. Het begon van de week met sneeuw, dus nu is het hard werken om er ijs van te maken. Gistermiddag kon een voorzichtige maar trotse voorzitter André Harkmans na overleg met zijn bestuurscollega’s zeggen dat alles in het werk gaat worden gesteld om de baan zaterdag vanaf vrijdag 11.00 uur open te stellen, voor het eerst sinds 2018.

(Door Ed Bausch)

Vanwege de coronasituatie kunnen nu alleen seizoenkaarthouders komen, daarvan zijn er 1.800, waaronder veel jeugd. “Als iedereen zich dan aan de regels houdt, ook bij de toegang, dan kunnen we ook zondag en hopelijk maandag nog open.”

Dus wie geen kaart heeft hoeft niet de tocht per fiets of te voet vanaf de Kennemerstraatweg of het fietspad Westerweg door het bos naar de aan de Kuillaan gelegen baan te ondernemen. Aan de baan zijn geen kaarten te koop, ook niet per internet. “Wij hebben tien centimeter ijsdikte nodig”, zegt André. “En die dikte lijkt in de nacht van vrijdag op zaterdag te worden bereikt. Er is geen koek en zopie, het gebouwtje blijft dicht. Maar we doen er alles aan om deze kans te bieden aan onze leden.”

Het is de bedoeling om tot 18.00 uur open te blijven, dat is in deze situatie het maximale.” Wim Buijshand en Bert Daudey zijn met enkele anderen donderdag 11 februari flink aan de slag om de drie en een halve hectare ijs klaar te maken.

“We maken een grote buitenbaan en een binnenbaan van vierhonderd meter en aan de rand een aantal rechte stroken. Als het zwart ijs zou zijn volstaat acht centimeter. Maar dit begon met bros ijs en dan hebben we net wat meer nodig om het veilig te laten zijn. Want hier en daar is het water op kniehoogte.”

Dwars door het gebied, waar normaal gesproken schapen lopen, lopen twee greppels die dienen als afwatering naar de Zanderslootweg. Het is al bijna honderd jaar dat de baan er is, gehuurd van Natuurmonumenten.

“IJsbaan Heiloo is een echt grote baan en de richtlijnen van NOC/NSF en de gemeente Heiloo laten nu duizend schaatsers gelijktijdig toe. Dat is voor een ijsbaan echt veel. Maar alles hangt nu af van goed gedrag van de schaatsers.”

Is het ijs al dik genoeg?