Caecilia blaast door in coronatijd

Algemeen
Caj Oosters heeft de gong paraat om de herstart na corona in te luiden.
Caj Oosters heeft de gong paraat om de herstart na corona in te luiden. (Foto: Ed Bausch)

HEILOO - De concerten met de Ashton Brothers vorig jaar begin vorig jaar in de Cultuurkoepel leken een prachtig jaar in te luiden voor harmonieorkest Caecilia. “We hadden bovendien met Music Fun een drukbezochte jeugdopleiding voor elkaar. Nu moet ik een ingewikkelde ledenvergadering via zoom leiden, met niet al te makkelijk cijfers.”

DOOR: ED BAUSCH

Voor Caj Oosters toch allemaal geen reden om geen geloof in de toekomst te hebben. “Hier komen we uit, zegt de voorzitter met het ijzeren humeur. “Natuurlijk, straks zijn we niet tegen te houden en wil iedereen weer muziek horen op straat.” Zal het bij verenigingen niet overal hetzelfde beeld zijn, stilstand voor opnieuw uitbarsten? Hoe dan ook, de instrumenten komen momenteel niet echt veel uit het hok in het Bruno-gebouw.

Harmonieorkest Caecilia bestond maandag 96 jaar

In de legendarische BukBuk-zaal in het oude Bruno-gebouw staan de kruisjes op de vloer voor toen er nog in kleine groepjes op grote afstand gerepeteerd kon worden. “Blazen en corona vormen geen ideale combinatie”, zegt Caj. “Men is nu wat terughoudend om hier te komen blazen met elkaar.” Hier: dat is de legendarische BukBuk-zaal in het roemruchte voormalig kerkelijke Bruno-gebouw. Het is de zaal aan te zien dat er al maandenlang nauwelijks gebruik van wordt gemaakt. Uit de opslagruimte pakt Caj de gong, als om spreekwoordelijk het einde van de huidige toestand aan te kondigen. “Maar we gaan hier als vereniging uitkomen, hoor. Ons 95-jarig bestaan konden we vorig jaar net niet meer vieren. Dan richten we ons toch op 100 jaar?”

Jongleren met veel en met weinig euro’s

In zijn jongensjaren begon Caj als amateurpianist. Hij bracht het tot een uitvoering in het eerste pianoconcert van Beethoven. Daarna trok het slagwerk zijn aandacht. Toen zijn middelste zoon naar Caecilia wou besloot hij de trompet ter hand te nemen. “Eerst kreeg ik er werkelijk geen noot uit. Nu blaas ik serieus mijn partij mee. Gelukkig zijn de eerste en de tweede trompettist bij ons toppers.” Voor zijn werk stuurt Caj in het Utrechts Medisch Centrum tientallen financiële experts aan en gaat het om miljoenen euro’s. Als voorzitter van Caecilia schuift hij met enkele euro’s en is hij gewoon een van allen. “Met het grootst mogelijke plezier, hoor, ook al is dit niet de makkelijkste periode in de geschiedenis van het orkest.”

Leden werven met straatconcerten

Hij verhaalt hoe hij met de MarsePieten van het orkest in Scheveningen vanaf volle zee met de Sint de haven binnenvoer. “En zo zijn er zoveel ervaringen die wij met z’n allen opdoen. Muziek is zo broodnodig, als verbroedering op straat of in een zaal, om vreugde uitbundig te maken of om herdenking of verdriet te omlijsten.” Kwalitatief goede muziek maken, gezelligheid bieden: straks gaat het allemaal weer gebeuren voor harmonieorkest Caecilia.

“Al zullen we wel even flink moeten gaan werken aan ledenwerving. Want we zijn toch wel wat leden kwijtgeraakt dit jaar. Laten we maar veel op straat gaan spelen, dan gaat de vereniging bloeien als nooit tevoren”, zegt Caj Oosters tegen zichzelf. Volgende week gaat hij de ledenvergadering via de zoomknop op de laptop laten delen in zijn optimisme.

Een andere manier van een vergadering voorzitten, altijd op weg naar harmonie. En straks weer de hartverwarmende klanken in de dreven van Heiloo.