College Heiloo verlengt coronasteun met halfjaar

Algemeen
Het college van Heiloo heeft besloten om de lokale coronasteunmaatregelen te verlengen tot 1 juli 2021.
Het college van Heiloo heeft besloten om de lokale coronasteunmaatregelen te verlengen tot 1 juli 2021. (Foto: Pixabay)

HEILOO - Tot op de dag van vandaag heeft corona grote gevolgen voor iedereen. Door de sluiting van onder meer sport-, culturele en welzijnsvoorzieningen, scholen, horeca en niet essentiële winkels, de invoering van de avondklok en de beperking van het bezoek aan huis. Er is nu gestart met vaccineren, maar we zijn er nog niet. Het college van Heiloo heeft daarom besloten om de lokale coronamaatregelen te verlengen tot 1 juli 2021.

“Nieuw is dat ook sportverenigingen met eigen accommodaties zich kunnen melden voor ondersteuning uit het herstelfonds”, aldus wethouder Rob Opdam.

De gemeente Heiloo wil culturele en welzijnsorganisaties, sportverenigingen en ondernemers helpen de coronacrisis weer te boven te komen. Door initiatieven te ondersteunen of door een bijdrage uit het herstelfonds.

Financiële ondersteuning individuele organisaties

De gemeenteraad besloot begin november om voor 2021 opnieuw € 500.000,- beschikbaar te stellen voor het herstelfonds. Van dit geld wordt – net als vorig jaar - circa € 350.000,- ingezet voor financiële ondersteuning van individuele organisaties. Denk daarbij aan huurvermindering voor maatschappelijke (cultuur en welzijn) en commerciële gemeentelijke huurders. Nieuw is dat ook maatschappelijke partijen zonder huurrelatie met de gemeente kunnen worden ondersteund in de huisvestingskosten als zij door corona financiële schade hebben geleden. Deze partijen konden eerder geen beroep doen op de gemeente, daarom wordt ook de schade in 2020 met terugwerkende kracht beoordeeld. “We verwachten hierop reacties van sportverenigingen met een eigen gebouw of terrein of de grotere spelers uit de culturele wereld van Heiloo. Ook adviezen en onderzoeken ter ondersteuning van ondernemers kunnen onder voorwaarden bekostigd worden uit dit deel van het herstelfonds.”

Daarnaast besloot het college om de Tegemoetkoming Verhuurders Sportaccommodaties voor 6 maanden aan te vragen bij de rijksoverheid. Deze wordt na ontvangst uitgekeerd aan de huurders in de buitensportsector.

Meld u aan voor ondersteuning!

In alle gevallen gaat het om maatwerk. Verzoeken voor het herstelfonds kunnen worden ingediend bij de gemeente. De gemeente beoordeelt de hoogte van de bijdrage aan de hand van een gemotiveerde aanvraag met financiële onderbouwing (jaarrekening 2020) van het tekort als gevolg van corona. 

Collectieve ideeën gericht op herstel

Circa € 150.000,- wordt ingezet voor collectieve ideeën gericht op herstel. Het Team Herstelfonds adviseert het college hierover. “We zijn heel tevreden over de activiteiten van het team in 2020. Hun inzet is veel breder geweest dan de advisering over 47 verzoeken: er zijn nieuwe samenwerkingen tot stand gekomen, binnen sectoren, maar ook dwars door sectoren heen. We zijn dan ook blij dat de huidige teamleden door willen gaan en dat het team nu is aangevuld met Inge de Moor die gaat zorgdragen voor de verbinding naar de welzijnssector en jeugd en jongeren.” Het team bestaat uit de volgende personen: Dolf Balkema (voorzitter), Henk Morsch (namens de ondernemers), Job Twisk (cultuur), Lars de Zeeuw (sport), Inge de Moor (welzijn, jeugd en jongeren) en Nico Bakker (communicatie).

Het Team Herstelfonds nodigt verenigingen en stichtingen in de sectoren cultuur, sport en welzijn actief uit voor het ontwikkelen van initiatieven gericht op herstel. De teamleden zoeken contact en kunnen worden benaderd voor afstemming. Een voorstel is helder en beknopt (maximaal 300 woorden), bevat een beschrijving van het initiatief en de mate waarin het voldoet aan de drie criteria: maatschappelijke impact, toekomstbestendigheid en eigen initiatief. De aanvrager maakt duidelijk hoe groot de financiële bijdrage is die wordt gevraagd van het herstelfonds en waarom de aanvrager deze bijdrage zelf niet (meer) kan invullen. Op basis daarvan adviseert het Team Herstelfonds, waarna het college besluit.

De werkwijze voor beide vormen van ondersteuning wordt gepubliceerd via de website van de gemeente en Natuurlijk Heiloo.