Heropening kapperszaken in Heiloo

Algemeen
Emmy de Graaff en haar medewerksters pakken hun werk wee op.
Emmy de Graaff en haar medewerksters pakken hun werk wee op. (Foto: Ed Bausch)

HEILOO - Woensdag 3 maart zal er een extra blije sfeer hangen in Bijwaard Kappers aan de Zevenhuizerlaan. Emmy de Graaff en haar medewerksters pakken hun vak weer op.

DOOR: ED BAUSCH

Dolblij en ook opgelucht is ze nu al. “Bij de eerste lockdown dachten we nog wat makkelijk over hoe het verder zou gaan. 15 december was het toch opeens een andere situatie, die we niet hadden verwacht. Nu was er minder steun vanuit het Rijk dan de eerste keer, dus de afgelopen weken hakten er echt behoorlijk in. Je snoept nogal wat af van je reserves. Maar we hebben steeds contact gehouden met onze klanten en zij met ons. Ik heb het geluk dat het pand in eigendom is, anders had ik het niet zomaar geweten…”

‘Altijd alles geïnvesteerd in de zaak’

Op haar website (bijwaardkappers.nl) heeft ze een filmpje gezet, waarop ze met z’n allen in de winkel dansen, luchtgitaarspelen en zingen op ‘Don’t stop me now’ van Queen. “Wij leven gewoon, geen jetsetgedoe of dure auto’s, dus ik heb gespaard. Die reserve zie je dan snel opraken hoor, met alle vaste lasten. We dachten echt dat we goed bezig waren, met schermen, met langere openingstijden om met minder mensen en klanten gelijktijdig te werken. Die manier van werken pakken we nu weer op.”

Medewerksters geven wat terug

Emmy werkte al tien jaar als kapster voor de familie Bijwaard, tot ze de zaak kon overnemen. “We zijn met ons zevenen een hechte club, ik heb er alles aan gedaan om de medewerksters door deze periode te helpen. Nu helpen ze mij door de komende tijd wekelijks zes uur extra gratis te werken. Dan hopen we dat over een paar weken alles weer een beetje gewoon is. De bank heeft meegeholpen met geleidelijke aflossing, door de regelingen van Gemeente en Rijk konden de medewerksters worden doorbetaald. Ik ben niet zo gauw iemand van slapeloze nachten, maar toch…je ziet alles verdampen. Want je zit met kosten die doorlopen en je eigen inkomen.”

Tijdelijk ruimere openingstijden

Vorig jaar zou Emmy haar 20-jarig jubileum als eigenaresse vieren in het pand waar de familie Bijwaard 85 jaar geleden begon. Haar medewerksters gaven haar toen het schilderij waarnaast ze nu poseert.

“Wie weet kunnen we dit jaar iets vieren. Maar we gaan eerst flink aan de slag met ruimere openingstijden. We kunnen niet allemaal tegelijk in de zaak staan, dus we werken in shifts.

Op het raam aan de straatkant hebben we onlangs een foto geplakt van de zes medewerksters. Dan weet iedereen maar dat we graag met elkaar verder gaan. Het voelt als opnieuw beginnen en we kijken er enorm naar uit om onze klanten terug te zien!”

Zo zal het overal wel gaan volgende week. Gooi maar open die kappersdeuren!

Op het raam aan de Zevenhuizerlaan prijkt sinds kort een foto van de zes medewerksters van Bijwaard Kappers.