Vrijwilligers Informatie Punt Heiloo bestaat tien jaar

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Frank Terlien)

HEILOO - Je geeft iets en je krijgt iets. Zo kun je het vrijwilligerswerk goed karakteriseren. “Tien jaar geleden begonnen we als het ware tussen de boekenplanken in de bibliotheek en met een lijstje van tien organisaties. We zijn nog steeds gevestigd in de bieb, waar we ook onze spreekuren houden, maar we hebben nu wel een enorm netwerk van organisaties en verenigingen, er staan gemiddeld steeds 900 kandidaten voor vrijwilligerswerk bij ons ingeschreven en we vervullen ook vaak de rol van adviseur voor organisaties en verenigingen ”, zeggen consulent Fabiola Hillebrand en coördinator Sigrid Wijsman.

‘Vrijwilligerswerk is de smeerolie van de samenleving’

Zij zijn de enigen met enkele betaalde uren. De overige zeven medewerkers van VIP, Vrijwilligers Informatie Punt Heiloo zijn vrijwilligers. Met zijn negenen vormen ze een grote coronaveilige cirkel bij de palencirkel aan het eind van de Belieslaan. Daar vertellen ze allemaal enthousiast over vrijwilligerswerk. “Je kunt je Nederland niet voorstellen zonder de bijdragen van vrijwilligers. Voorlezen, buurtbus rijden, boodschappen doen, maatje zijn, helpen bij de scouting, trainer zijn voor jeugdteams, ergens koffieschenken, gastheer of gastvrouw zijn, taalcursus geven, helpen bij (re)integreren. Je kunt diverse vellen vol schrijven met functies die door vrijwilligers worden uitgeoefend”, klinkt er als uit één mond. “En het leuke is dat het zeker niet alleen maar pensionado’s zijn die zich bij ons melden. Veel meer dan voorheen zijn het ook jongeren, die gewoon (bestuurs)ervaring of algemene kennis over de maatschappij willen opdoen. Het coronajaar heeft een versnelling te zien gegeven in die ontwikkeling. Het lijkt wel of mensen nog meer om elkaar zijn gaan geven. Anderen kiezen tijdelijk voor vrijwilligerswerk na verlies van een baan, om tussentijds toch in de running te blijven en kennis over te dragen. Of gewoon als zinvol tijdverdrijf. Allemaal goed.”

Zelfontplooiing

Iets betekenen voor een ander is natuurlijk prachtig. “Maar onderschat ook niet de mogelijkheid tot zelfontplooiing als motivatie om vrijwilligerswerk te doen. We onderhouden contacten met 120 organisaties en verenigingen. Dat is best veel. Het VIP valt organisatorisch onder Stichting Trefpunt Heiloo. “Als je een echte verandering zou willen noemen, dan is het wel dat mensen wel graag vrijwilligerswerk doen, dat verandert niet, maar wel minder uren per week. Meer dan voorheen is de keuze ook gestuurd vanuit de eigen interesse, bijvoorbeeld op het vlak van duurzaamheid.

1,5 meter host

Het VIP heeft te maken met organisaties waar betaalde krachten werken, maar ook met organisaties die volledig door vrijwilligers worden gerund, zoals vaak in de sport. “Maar die kunnen ook op hoog niveau functioneren, hoor. In het coronajaar is eigenlijk alles ‘gewoon’ doorgegaan. Alleen in verzorgingshuizen viel het tijdens de eerste golf wat stil. Wij zelf hebben in die tijd onze website en raamvacatures ‘gepimpt’ en organisaties ondersteund bij het schrijven van wervende vacatures. En er kwam een bijzondere nieuwe functie: de 1,5 meter host.

De viering van tien jaar VIP Heiloo wordt gevierd door ‘uit te delen’: de organisaties en verenigingen kunnen een verrassing tegemoet zien en in het najaar komt er een mooie Glossy voor alle inwoners. “Voor en door Heiloo”, want dat zijn wij.” 

En dan is het dit jaar ook nog het Nationale Jaar van de Vrijwillige Inzet. Kijk op vipheiloo.nl of mail: info@vipheiloo.nl.