Double Stars introduceert ‘slowpitch’

Algemeen
Karin Grent en Double Stars jeugdspeler Casper Hoetjes met op de achtergrond clubhuis Grand Slam.
Karin Grent en Double Stars jeugdspeler Casper Hoetjes met op de achtergrond clubhuis Grand Slam. (Foto: Ed Bausch)

HEILOO - Op de eerste lentedag sportcomplex Het Vennewater opwandelen is geen straf. In een heel natuurlijke sfeer en onder luid vogelgekwinkelier loop je langs onder meer voetballers, tennissers, hockeyers, fietscrossers, die allemaal op een veilige manier weer iets aan hun sport proberen te doen. De route gaat naar The Double Stars, club voor honkbal en softbal. De bewegwijzering kan nog beter, vindt ook Karin Grent, voorzitter van de jeugdcommissie van de in 1989 uit fusie ontstane club.

(DOOR: ED BAUSCH)

Maar als je het terrein oploopt zie je de prachtige velden en het riant op het zuiden gelegen clubgebouw Grand Slam van een vereniging die hard werkt aan de toekomst en deze lente met iets nieuws komt: slow pitch softbal. Wel heerlijk door de weeks sporten, maar zonder wedstrijdverplichting. En de spelregels zijn wat aangepast voor de wat oudere spelers en er wordt gespeeld met gemengde teams.

De dynamiek van ‘drie slag twee wijd’

Het is de wereld van ‘drie slag twee wijd’, honken, pitchers (werpers) en catchers, knuppels, en ‘een homerun slaan’. Dat zijn zo wat termen uit de wereld van honkbal en softbal. De Haarlemse Honkbalweek, de legendarische speler Han Urbanus: die namen klinken velen vast wel bekend in de oren. En inmiddels begint het Nederlands team ook weer goed te presteren. Op de middelbare school krijg je iets mee van honkbal en softbal. Toch zijn het niet de allerbekendste sporten. In Heiloo zijn de voorzieningen uitstekend. De grasmat (!) ligt er prachtig bij, evenals het gravel, beide uitstekend onderhouden door de gemeente. Karin Grent is heel positief over ‘haar’ vereniging en het spel met de knuppel en de zachte bal. “Het is een prachtige en heel dynamische sport. Een tactisch spel, waarin teamwork en individuele prestatie hand in hand gaan. Respect voor elkaar als spelers en de scheidsrechter. Een sport zonder grofheid. De spelers bedanken elkaar na een wedstrijd. Zo kan ik het wel zeggen.”

Slow pitchen

“We groeien weer, met ook jeugdleden, erg leuk. Double Stars heeft nu ruim 110 leden. Bijna iedere dag wordt er getraind en in het weekend zijn er de wedstrijden. Honkballen en softballen gaat altijd in een fijne sfeer.” Daar draagt de locatie in Heiloo ook wel aan bij. De bezoekers zitten bij het honkbal bovenop de plek waar de grootste dynamiek te zien is: het spel tussen de werper, de slagman en de vanger. En afhankelijk van wat daar gebeurt ontstaat de beweging op het veld, het rennen van honk naar honk. “Bij ons is de contributie niet hoog, je krijgt er veel voor terug”, zegt Karin, die binnen de club ook degene is die het ‘slowpitchen’ introduceert. “Dat is om oudere sporters iets heel leuks te bieden. Je gooit niet hard en strak, maar onderhands met een boog, je hebt meer kansen om te slaan en in het veld zijn de regels aangepast. We nodigen iedereen uit om eens te komen kijken bij het slowpitchen, je kunt gewoon een paar keer vrijblijvend meedoen. En de contributie is voor de slowpitchers nog wat lager.”

Voor alle leeftijden leuk

Honkbal en softbal zijn echte zomersporten, het begint altijd in maart. In de winter maakt de vereniging ook wel trainingen mogelijk in de hal. Wat Karin vooral trots maakt is dat de vereniging voor alle leeftijden teams heeft. “Voor de allerkleinsten vanaf zes jaar zijn er de Beeballs, daarna kom je bij de pupillen, de aspiranten en de junioren. “En dan doorstromen naar de senioren, want onze leden zijn heel trouw. Het is hier gewoon heel leuk.” Waarvan akte.