Wilma Bruin deelt oude foto’s op haar Facebookpagina ‘Nostalgisch Heiloo’

Algemeen
Wilma Bruin uit Heiloo startte de Facebookpagina ‘Nostalgisch Heiloo’ en deelt daar oude foto's van mensen, plekken en huizen.
Wilma Bruin uit Heiloo startte de Facebookpagina ‘Nostalgisch Heiloo’ en deelt daar oude foto's van mensen, plekken en huizen. (Foto: Ed Bausch)

HEILOO - “Doe maar, mam”, zei de dochter van Wilma Bruin. Dus vanaf volgende week plaatst ze iedere vrijdag in Nieuwsblad Heiloo een foto met een verhaaltje of vraag over het Heiloo van vroeger. ‘Foto’s van Vroeger’, dat is de titel van de column. Waarin ze elke keer een andere foto onder de aandacht van u brengt, op zoek naar meer informatie. Ze plaatst deze ook op Nostalgisch Heiloo, haar Facebook account dat ze al had toen haar man, Fred Bruin, eind 2016 overleed.

DOOR: ED BAUSCH

“Ik was altijd al geïnteresseerd in de stamboom van de familie van mijn man en zocht dus namen bij foto’s. Ik ben er nu mee gekomen tot 1813, van de periode daarvoor zijn gegevens lastiger te achterhalen.”

“Ik vind het belangrijk dat het verleden gekend blijft”

Maar de geboren en getogen Heiloose, meisjesnaam Van Gurp, plaatste steeds vaker ook foto’s van gebouwen en personen van het Heiloo vanaf het begin van de vorige eeuw op haar Facebookpagina, die je kunt bezoeken als je gratis lid wordt. “Maar dan wel graag een profielfoto van jezelf erbij, dan weet ik zeker dat het serieus is.” 

Het is niet zo dat Wilma in weemoed leeft. “Integendeel, een flink deel van de week ben ik oppasmoeder voor mijn kleinkinderen. Maar ik vind het wel belangrijk dat het verleden gekend blijft. De bakker kwam vroeger langs, de melkboer en de post dronk een bakje koffie mee. Je speelde altijd buiten in nog vrijwel autoloze straten en Heiloo was nog echt een dorp.”

Groei van het dorp begon in de oorlog

In een van de eerste uitbreidingen kwam ze met haar ouderlijk gezin terecht toen haar buurt plaats moest maken voor de bouw van ’t Loo. “Heiloo was in mijn jeugd een kleine wereld, die toch mooi was met vlak voor de oorlog nog maar zo’n vierduizend inwoners. Tijdens de oorlogsjaren kwamen er veel evacués uit Den Helder en Egmond aan Zee naar Heiloo. Velen zijn blijven hangen en zo begon de groei, die nu best snel gaat.” Reden te meer voor Wilma om te proberen de vraagtekens bij personen, gebouwen, afbeeldingen op bijvoorbeeld suikerzakjes en speldjes op oude foto’s opgelost proberen te krijgen.

Zevende generatie

Op haar Facebookpagina staan nu al ruim 5000 foto’s. “Ik vind het gewoon heel leuk om beheerder te zijn van zoiets. De gezinnen konden vroeger heel talrijk zijn aan kinderen, maar je staat er ook van versteld hoeveel daarvan er jong overleden, soms wel de helft. Je zou er veel meer van willen weten, ook wat de mensen deden. Natuurlijk hoopt ze op deze manier ook nog meer te weten te komen over de familie Bruin. De eerste Jan Bruin kwam in 1836 naar Heiloo. Zijn zoon Kees of Cornelis, dus de overgrootvader van mijn man, ging als tuinman bij Huis Nijenburg werken, voor een periode van veertig jaar. Nu wonen mijn kinderen en hun kleinkinderen ook nog graag in Heiloo. Dat is dus al de zevende generatie hier.” 

Wilma (geboren in 1953) is heel benieuwd wat de rubriek in de krant gaat opleveren voor haar en voor anderen. Voor Heiloo dus.