In verenigingsverband naar foto’s kijken bij de HAF

Algemeen
Thema voor de één na laatste thuisopdracht van dit clubseizoen was Duin en Bos. De collage van Renno de Jong werd door jurylid Ineke als nummer 1 gekozen.
Thema voor de één na laatste thuisopdracht van dit clubseizoen was Duin en Bos. De collage van Renno de Jong werd door jurylid Ineke als nummer 1 gekozen. (Foto: Renno de Jong)

HEILOO - “Begin met je fototoestel van automaat te halen. Want pas dan kun je zelf, met je camera, aan de slag met wat je ziet”, zegt Ton Thomassen. Hij is al tien jaar secretaris van een kleine vereniging. Een club met ieder jaar een mooie uiting: een tentoonstelling met werken van de ‘Heilooër Amateur Fotografen vereniging’, de HAF. 

DOOR: ED BAUSCH

“Die foto’s kunnen over van alles gaan: personen, landschappen, gebeurtenissen, sport, gebouwen in ons dorp of elders. Een foto is in onze ogen een goede foto als die een verhaal vertelt.”

In verenigingsverband naar foto’s kijken bij de HAF

Het 60-jarig bestaan kon in 2020 niet worden gevierd door de pandemie. De 34 leden kunnen elkaar nu ook al bijna een jaar niet ontmoeten op de tweewekelijkse clubavond in het Trefpunt. “Maar foto’s maken kan altijd, dat doen we dus ook en digitaal kunnen we veel met elkaar delen. We kijken er natuurlijk naar uit om elkaar weer echt te kunnen ontmoeten en naar geprojecteerde en geprinte foto’s te kijken en daarvan te leren.” Dat wordt dan nog spannend, want de vereniging heeft wat samenkomen betreft altijd een zomerstop van half mei tot half september. In de komende nazomermaand hopen de leden dan wel eindelijk de jubileumtentoonstelling te presenteren in De Trog op Landgoed Willibrordus.

‘Laat in je foto’s emotie zien’

De 34 leden komen, behalve uit Heiloo, ook uit de omgeving: Limmen, Alkmaar, De Rijp, Bergen. De HAF is met ongeveer 250 collega-fotoclubs aangesloten bij de Nederlandse Fotobond. “Zij organiseren heel veel wedstrijden waaraan iedereen individueel kan deelnemen. Jaarlijks is er de Bondswedstrijd, waaraan we deelnemen met tien foto’s. Wij eindigen steevast in de subtop. We zijn dan wel allemaal amateurs, maar er zit vaak prachtig werk bij en het is heel spannend om dat aan elkaar te tonen en daar in een positieve sfeer over te praten.” Het analoge tijdperk lijkt ook in de fotografie nu wel grotendeels voorbij. “Maar op je digitale spiegelreflexcamera zit een knop waarmee je het toestel van de automaat kunt halen. Pas dan kom je aan echt fotograferen toe, pas dan kun je anderen laten zien wat jij zag en wat dat voor je betekende. Door zelf de sluitertijd te bepalen, het diafragma, de scherpte-diepte of de belichting zet je je eigen stempel. Bij ons is ook belangrijk: niks moet en alles mag.”

Jonge leden welkom

De vereniging nodigt ook gastsprekers uit en organiseert clubtochten. Dat moet nu in even in kleine groepjes. “Dan gaan evengoed de tips en opmerkingen over elkaars werk wel rond. We hebben ongeveer evenveel mannelijke en vrouwelijke leden, dat is mooi en we kijken uit naar groei met jonge fotografen. De jaarlijkse contributie voor het lidmaatschap bedraagt 75 euro en daarvoor krijgen de leden ook vier maal per jaar In Beeld, het blad van de landelijke bond. Wij geven geen cursussen, die zijn er al genoeg, wij wisselen vooral ervaringen uit.” Ton Thomassen en zijn medebestuursleden zijn nu bezig te kijken of opnieuw een jubileumboek mogelijk is. “Tien jaren geleden brachten we 50 uur Heiloo uit, over dag en nacht in het dorp. Dat was een mooi project, waar het werk van ieder lid goed in naar voren kwam. Dat is bij ons belangrijk.”

Kijk ook op www.fotoclubheiloo.nl.