Daniel Smit krijgt fotorubriek in Nieuwsblad Heiloo

Algemeen
Daniel Smit.
Daniel Smit. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

HEILOO - “Portretten maken doe ik nog niet veel, dat vind ik best intiem”, zegt Daniel Smit. In de natuur is de jonge vader des te meer te vinden. Vlak bij huis in het Maalwater of bij zonsopkomst in het Oosterbos. In het dagelijks leven is hij copywriter voor een software bedrijf in Amsterdam. Sinds corona kan hij niet naar kantoor.

“Dus de uitgespaarde reistijd is nu, naast vrije tijd, voor het maken van foto’s.” Vijf jaar geleden ontdekte hij het componeren van beelden en sindsdien heeft het fotograferen hem ‘bij de kladden’. De autodidact plaatst werk op zijn instagram-account en ziet zijn foto’s soms ook terug in de krant.

‘De randen van Heiloo zijn het mooist’

‘Je gaat het pas zien als je het door hebt’, sprak Johan Cruijff ooit. “Soms kijk ik naar iets en dan opeens weet ik hoe ik het wil vastleggen”, zegt Daniel. Dat kan een detail zijn op een gevel in een mooie straat in Alkmaar. Of een spel van lijnen of het licht in de natuur. “In mijn fotografie kan ik helemaal vrij zijn. Misschien heeft het vaderschap me bewuster gemaakt van het unieke van alles. Misschien dat ik daardoor nog meer om me heen ben gaan kijken. Wie zal het zeggen.” 

Daniel (1977) bracht zijn jeugd door in Heiloo en kwam terug na zijn studie aan de School voor de Journalistiek in Utrecht. “In mijn studietijd dacht ik sportverslaggever te gaan worden. Maar sporters zeggen niks.” Toen kwam hij terecht in het bedrijfsleven, als journalist. Tijdens zijn studie woonde hij in Amsterdam. “Maar uiteindelijk werd het duidelijk dat ik liever in de rust woon en dan drukte opzoek, als ik dat wil. Hier is het mooi, vooral aan de randen van het dorp en op het strand. Een goede plek ook voor ons jonge gezin.”

Hersenspinsels

De komende tijd kunnen de lezers wekelijks een foto van Daniel aantreffen in dit Nieuwsblad. Hij neemt de kijker daarin mee in een uniek beeld. “Want ik maak niet zomaar een foto van wat ik zie. Ik doe het zo, dat je een spel ziet van lijnen, licht, beweging of juist stilstand. Een soort van hersenspinsels vastgelegd in beeld. Ik probeer wel steeds een klein onderschriftje of een kort verhaaltje erbij te plaatsen.”

Die verhaaltjes zijn ook te vinden op zijn weblog https://danielrsmit.wordpress.com/

 Op Instagram: @Danielsmitphotography.