FRITZ via stream uit De Vest

Algemeen
Maarten Elout (regisseur) voor de spelersgroep.
Maarten Elout (regisseur) voor de spelersgroep. (Foto: LOTTE VAN AKKEREN)

ALKMAAR - De theater voorstelling FRITZ - over het korte leven van de Alkmaarse verzetsman Fritz Conijn - wordt 4 en 5 mei gestreamd vanuit Theater de Vest. Rodi geeft tien vrijkaarten weg voor de streams, lees hieronder hoe je kans maakt op deze kaarten. 

‘FRITZ 75 jaar vrijheid’ zou vorig jaar op de planken staan, maar door corona werd de voorstelling meerdere keren uitgesteld en alle activiteiten rondom het stuk gecanceld. De teleurstelling bij regisseur Maarten Elout van Superstar Theaterproducties maakt nu plaats voor nieuwe energie. 

“Ik ben ontzettend blij dat we het project toch kunnen uitvoeren en afronden”, zegt Maarten, die terugkijkt op een bizar jaar. “Ik herinner me nog goed dat we FRITZ al diverse keren uitstelden en toen dachten. Waarom verplaatsen we het gewoon niet naar mei 2021, dan is tenminste alles voorbij en kunnen we de voorstelling op een ‘normale’ manier uitvoeren. Nou, zie hier het resultaat...”

Fritz Conijn

Wie is Fritz Conijn? Even het geheugen opfrissen. De meeste Alkmaarders kennen zijn naam van de Fritz Conijntunnel, het fietstunneltje tussen de Bloemwijk en de Hoef. Fritz kwam tijdens de Tweede Wereldoorlog al op zeer jonge leeftijd in aanraking met het verzet en wordt op zeventienjarige leeftijd een van de belangrijkste verzetslieden van de regio. Hij ontpopt zich als een organisatorisch toptalent en komt halverwege de oorlog in aanraking met de topstukken uit het landelijk verzet. Hij geeft leiding aan diverse knokploegen in Noord-Holland en gaat hij over tot gewapend verzet en overvallen. Het net begint zich echter rond Fritz te sluiten en wordt op 19 augustus 1944 door verraad opgepakt. Na enkele dagen van marteling en verhoor wordt hij op 21-jarige leeftijd in Vught gefusilleerd. Fritz wordt, ondanks zijn jeugdige leeftijd, gezien als één van de groten van het Nederlandse verzet.

Geen publiek

Maarten: “Ik ben echt gefascineerd geraakt door het verhaal van deze Alkmaarse jongen. Het is bijzonder om daar een voorstelling over te maken. Jammer dat er geen publiek bij kan zijn, maar via camera’s kunnen we het publiek toch op een mooie manier de voorstelling laten beleven. We zitten nu in de laatste fase van de repetitie en voor mij als regisseur is dat een uitdaging. Want er ontstonden heel nieuwe manieren om via een camera over te brengen wat ik voor ogen heb. Vanuit welke hoek laat je iets zien? wanneer zoom je in? De mogelijkheden zijn onbeperkt, maar gelukkig werken we met ervaren cameramensen die goede adviezen geven. De voorstelling zit nu enigszins tussen theater en film in. Daar leent het verhaal zich overigens wel goed voor.”

Relevant

Hoewel het de bedoeling was om FRITZ vorig jaar - in het kader van 75 jaar vrijheid - te brengen, is de boodschap volgens Maarten nog net zo actueel. “We zien de laatste jaren toch een politieke ruk naar rechts en een polarisering van de samenleving. Dat soort processen vraagt erom alert te blijven, te blijven praten met elkaar. Als theatermakers stellen we vooral vragen en daarmee maken we iets zichtbaar. Wat dat betreft sluit ik niet uit dat we stuk over een paar jaar nog eens spelen, maar dan wél voor publiek! Voor ons is het fijn om FRITZ nu af te ronden omdat er ook weer nieuwe projecten op stapel staan, maar wie weet komt FRITZ later terug, want de boodschap van het stuk zal altijd relevant blijven.”

FRITZ wordt 4 mei om 21.00 uur en 5 mei om 20.30 uur gestreamd vanuit de grote zaal van De Vest. De neef van Fritz Conijn - en auteur van het boek over Alkmaarse bekendste verzetsman - houdt voorafgaand aan de stream een korte lezing. Tickets à € 10 koop je via www.superstar.theater .

Win vrijkaarten

RODI geeft tien vrijkaarten weg voor de streams! Jij wil toch ook kans maken op deze kaarten? Vul hieronder in waarom jij FRITZ zou willen zien. Uit de hoge hoed worden tien winnaars getrokken die 4 mei bericht krijgen. De voorstelling met de leus ‘herdenken doe je met FRITZ’ is op 4 en 5 mei online te zien zijn en tickets zijn te bestellen via de website www.superstar.theater.


Maarten Elout (regisseur), Britt Scheltens (Tet ten Brink), Lars Belleman (Fritz Conijn) en Linda van Pesch (Valentine Conijn)