The Spot: ‘We doen dit voor het dorp’

Algemeen
v.l.n.r. Denise, Maarten, Sanne en Delphine voor hun roemruchte uitvalsbasis.
v.l.n.r. Denise, Maarten, Sanne en Delphine voor hun roemruchte uitvalsbasis. (Foto: Ed Bausch)

HEILOO - “We hebben niet ergens een plek om te chillen, ontmoeten, bewegen.” Dat is wat Maarten van der Molen steevast te horen kreeg in de ruim vijf jaar dat hij een van de jongerenwerkers is in het dorp. “Dat was echt de rode lijn en daar ben ik over gaan nadenken.

DOOR: ED BAUSCH

Een ‘hangplek’ is een woord geworden met een minder positieve bijklank, maar jongeren willen gewoon elkaar kunnen ontmoeten, dat zal altijd zo zijn. Je leert van elkaar in je ontwikkeling.” Van elkaar leren en leren samenwerken: dat hebben de jongeren die hij bijeenbracht zeker gedaan. Dat kwam als uit één mond naar voren bij de presentatie van het ontwerp, vorige week vrijdag in BukBuk. Namens de groep waren ook Delphine Schooneman, Denise Otto en Sanne van Zelst daar om het prachtige plan voor ‘The Spot’ toe te lichten.

“We hadden de gemeente gevraagd een locatie aan te wijzen. Dat is het sportpark aan de Vennewatersweg geworden. Daar past het eigenlijk perfect en de verenigingen zijn er ook blij mee. Iedereen kan er straks gebruik van maken, dat is nog eens extra mooi, “zegt Maarten. “Er zijn wel 35 speeltuintjes en nog wat voetbal- en basketbalveldjes in het dorp, maar voor de leeftijdsgroep van 13 tot 20 jaar is er eigenlijk niet iets. Jongeren begrijpen heus wel dat ze soms worden weggestuurd van schoolpleinen of bij winkels. Maar ze willen gewoon elkaar kunnen ontmoeten.” Er ging een brief naar de gemeente en Maarten kreeg de uitnodiging om dan maar eens met een plan te komen. “Naast de voorwaarde voor een locatie had ik ook gevraagd of de gemeente de locatie zou willen bijhouden en een bedrag voor het realiseren zou willen geven. Dat is allemaal gebeurd. De gemeente verdubbelt, tot een maximum van 50.00 euro, het bedrag dat de jongeren zelf bijeen weten te brengen om het plan te kunnen realiseren. En vandaag zei de burgemeester dat hij het geweldig zou vinden als iedereen rond zijn afscheid doneert aan het plan voor ‘The Spot’. Dat is echt geweldig nieuws!”

Veelzijdig bewegen

Het zou de groep best wel eens kunnen lukken om de benodigde 170.000 euro bijeen te krijgen. Want het is een ontroerend en goed doordacht plan dat de jongeren nu presenteren. Na een hele ronde door het land (“We gingen met een bus langs vergelijkbare locaties in Nederland”) en langs ontwerpbureaus is gekozen voor ASM. De jongeren hebben hun achterban gevraagd om ideeën aan te leveren voor een longlist. Door een beoordeling met een puntensysteem door een grote groep jongeren is daar een shortlist uitgerold en die heeft ASM nu verwerkt in het plan, dat heel goed te zien is op de speciaal voor het project gemaakte website. Op een ruimte van ongeveer 30 bij 30 meter heeft het bureau onder de noemer ‘veelzijdig bewegen’ van alles ingetekend, opgenomen in een natuurlijke omgeving.

‘We doen dit voor het dorp’

Naast een skatebaan komen er grastrampolines, een tafeltenniswand, een basketbalveld, rekken om spieren te trainen, een schaakbord waar ook een pizzadoos op past, een boombank, spanbanden waarop je kunt balanceren, en een veld met felgekleurde vakken van 2 bij 2 meter waar je in je eigen fantasie van alles kunt bedenken. Er komt ook een soort tribune met ongelijke traphoogtes. En zo nog veel meer, zodat er van alles tegelijkertijd kan gebeuren en je ook gewoon kunt zitten kletsen. De lange betonnen achterwand bevat allerlei figuren die uitnodigen om er op te mikken met een bal: teq ball. “Vriendengroepen kunnen elkaar ontmoeten maar je kunt ook gerust alleen komen.” Eerst wordt nu de stap gezet naar financiering, door fondsen te benaderen en allerlei instellingen >

LEES VERDER OP PAGINA 3