Fanfare Showband Heiloo onveranderd populair

Algemeen
Fanfare Showband Heiloo is populair in de regio. (Foto: aangeleverd)
Fanfare Showband Heiloo is populair in de regio. (Foto: aangeleverd)

HEILOO - YMCA, Celebrations, Beat it, Tulpen uit Amsterdam, de Colonel Boogie Mars, maar ook het prachtige Radar Love. Om zo maar wat te noemen van de stukken die Fanfare Showband Heiloo verklankt, lopend of concertmatig.

De vereniging bestaat nu uit 37 leden, waarvan liefst twintig uit Heiloo. “En dat is best veel”, zegt IJmuidenaar en trombonist Albert Zantinge. Hij begon bij drumband in zijn eigen plaats, schoof steeds een niveau hoger op en kwam achttien jaar geleden in Heiloo proefspelen.

“Want ik wilde niet alleen maar zittend spelen en hier is het niveau normaal en de sfeer onderling gemoedelijk.” Dus hij bleef bij de Fanfare Showband, heeft de ritjes uit IJmuiden er graag voor over en is nu ook al jaren de voorzitter van de vereniging.

“Het begon als Trompetterkorps Heiloo”

Dat was in juni 1968. Een jaar later kwamen er majorettes bij. Veel van de musici zijn heel trouw en komen vaak uit echte muziekgezinnen. “De jongeren komen na studie veelal terug in de regio en gaan dan weer meespelen in het korps van hun geboortedorp. “Sinds 2007 is Haarlemmer Bob Kanne de dirigent, dat zegt ook wel wat over de sfeer en het niveau”, zegt Albert. Met penningmeester/secretaresse Angelique Stoop vormt hij een deel van het bestuur, De Alkmaarse is al lang bestuurslid, als een van de weinige niet-spelende-leden. “Maar ik ga bijna altijd mee, als er ergens wordt gespeeld.“

Ja zuster, nee zuster

Eind 2019 gaf de showband het voorlaatste concert, in de Witte Kerk. “En dat was daar een prachtige sound, iedereen was verbaasd dat het er zo goed klonk. Met de komst van corona viel het gezelschap stil. “Blaasmuziek en zingen zijn nu helemaal uit den boze…”, zeggen de bestuursleden. Nu mag het dan wat stil zijn: er liggen jaren van glorie achter de vereniging en die gaan vast weer komen.

‘We hebben er zo’n zin in’

“We hebben er zo’n zin in om weer sfeer in de straten te brengen. Een concert geven ergens in een zaal is ook prachtig, hoor, maar als complete band met de majorettes door een stad of dorp trekken en daar iedereen bij de muziek trekken, dat is toch het mooiste. Daar wordt iedereen blij van.” In 2002 was de groep te zien in de roemruchte televisieserie ‘Ja zuster, nee zuster’. In 2003 waren het de Heilooërs die de muziek verzorgden bij de landelijke Sinterklaasintocht. In 2013 figureerde het gezelschap in ‘Op wie de regen valt’, een film van Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.

Uitbreiding gezocht

Verder is Fanfare Showband veel te horen bij avondvierdaagsen, festivals, bloemencorso’s, lichtjesavonden en Alkmaar Ontzet. “Tegenwoordig spelen ook rietblazers mee, klarinetten en nu kunnen we wel versterking verwelkomen in de kopersectie: sousafoon, trompet, trombone, maar ook saxofoon.

En we kunnen wel wat aanvulling gebruiken in de groep majorettes. De kosten voor lidmaatschap vallen best mee, gezien wat je er allemaal voor krijgt naast het clubgevoel. Jongeren betalen uiteraard minder.”

Donateur worden voor een tientje

Muziekliefhebbers kunnen ook donateur worden voor een tientje of meedoen aan de landelijke Vriendenloterij, daar gaat de helft van naar de vereniging.

“En nu maar hopen dat we aan het eind van de lente weer kunnen repeteren en vooral muziek onder de mensen brengen.” Alles is te vinden op www.showbandheiloo.com.

(Door Ed Bausch)