‘Er moest ook iets gebeuren’

Algemeen
Brasserie Veldt. (Foto: Ed Bausch)
Brasserie Veldt. (Foto: Ed Bausch)

28 april: een dag die nieuw was, maar toch ook al gauw vertrouwd werd

HEILOO - 28 april. Het was op de zonovergoten lentedag ontegenzeggelijk veel drukker met doorgaand verkeer op de Kennemerstraatweg en in de straten van het dorp. Er heerste een rustig opgewonden sfeer onder de mensen die overdag vrij hadden om een terrasje aan te doen of winkels binnen te stappen zonder afspraak. 

Nieuwsblad Heiloo ging langs bij ondernemers, die kort voor corona of de tweede lockdown begonnen met hun zaak: Brasserie Veldt en mannenkledingzaak Van Os.

DOOR: ED BAUSCH

Dat was woensdag op het middaguur de reactie van meteen toestromende gasten. 11 september vorig jaar maakten Jos en Monique Veldt een herstart met Brasserie Veldt na een aantal jaren buitenland. “Het was een warm bad, waar we na een snelle verbouwing in terechtkwamen, maar de tweede lockdown kwam snel, na vijf weken”, zegt Monique. Haar rol als gastvrouw speelt ze deze ochtend weer met verve als ze de aanlopende gasten ontvangt en een plekje wijst, vanaf de tafel met de corona-administratie. “We zijn met twee koks en twee medewerkers de afgelopen tijd doorgekomen met take away en bezorgdienst. Of we dat blijven doen weten we nog niet. Het liefst willen we toch gewoon de gasten hier zien en ontvangen, daar is het voor.”

Heropening

Tot de zaak weer helemaal open kan blijft de take away en de bezorgdienst er nog wel van vrijdag tot en met zondag van 16.30 tot 19.30 uur. Nu, een uurtje na de heropening, hebben de klanten meteen al de vijftig toegestane stoeltjes gevonden en heerst er een gemoedelijke sfeer, waarbij de medewerkers af en aan gaan. “Met deze tijdstippen gaat het vooral om een lunch en een einde middagborrel of toch een vroeg diner. De vraag naar ochtendkoffie met gebak komt pas als we weer helemaal open kunnen”, zegt Monique die duidelijk opgelucht is haar rol weer te kunnen vervullen.

“We nemen het graag zoals het nu is en zijn er klaar voor als we een stap verder kunnen zetten. In de tussentijd heeft de samenwerking met de andere horecazaken rond de Witte Kerk al wel meer vorm gekregen en dat is heel mooi.”

‘Van tegenwind word je sterker’

Dajo Thirij begon als stagiair bij Van Os Mode in ’t Loo. Na tien jaar nam hij de zaak over van Co Oudejans, een half jaar voordat corona begon. Hij had al wel wat veranderingen doorgevoerd, een eigen twist aan de collectie gegeven, natuurlijk ook aansluitend bij zijn eigen leeftijd.

“In december heb ik echt werk gemaakt van de webshop, die is ook een echte etalage. Want met mode moet je toch gewoon het materiaal kunnen voelen en met elkaar kunnen spreken over een goede keuze. Maar in de voorbije maanden kwam het zo goed uit. Ik ben ook veel bij klanten thuis langs geweest met kleding en om te adviseren en dat werd heel erg op prijs gesteld. Sommigen, die ik eerder helemaal niet kende, hadden in het voorjaar gewoon iets nodig voor een bijzondere gelegenheid. Een aantal van hen kwam meteen vanochtend al naar ons toe. We delen een bijzondere herinnering. Dat is toch leuk?” Er mogen nu achttien klanten tegelijkertijd binnen, op de twee verdiepingen, waar nu ook schoenen worden aangeboden. “We merkten dat er in Heiloo verder geen schoenenzaak meer is.”

Dajo voelt zich gesterkt uit de winkel lockdown gekomen. “Natuurlijk zie je het liever anders, maar van tegenwind word je sterker. De meeste tegenslag zal ik nu toch wel hebben gehad?” Met een glimlach begint de jonge ondernemer aan een nieuwe fase.

Weer gewoon

Dat de horecaondernemers het moeilijk hebben, staat als een paal boven water. “Een boksgevecht aangaan met je hand vastgebonden op je rug”, zo voelt het aldus een woordvoer van de plaatselijke mkb. Ook kledingzaken hebben het moeilijk. Ingekochte zomercollecties zullen hopelijk en naar verwachting gretig aftrek vinden.

De consument is toe aan iets nieuws. Aan zomerkleding, schoenen en tja... Een biertje of wijntje. Nu nog binnen een tijdslot op een terras. Maar laten we hopen, dat alles verandert.

Weer gewoon. Pfff...

Dajo Thirij begon als stagiair bij Van Os Mode in ’t Loo. (Foto: Ed Bausch)