Er kan weer worden gezwommen!

Algemeen
Op de vroege ochtend van 6 mei gaf sportwethouder Rob Opdam (rechts) het startschot voor seizoen 51. Naast hem Teun van Etten, namens exploitant Social Leisure.
Op de vroege ochtend van 6 mei gaf sportwethouder Rob Opdam (rechts) het startschot voor seizoen 51. Naast hem Teun van Etten, namens exploitant Social Leisure. ((Foto: Ed Bausch))

HEILOO - 1 juni vorig jaar bestond zwembad Het Baafje 50 jaar. Wie weet kan dat in de komende maand op de een of andere manier worden gevierd. In de tussentijd is er veel gebeurd om het complex een goede toekomst te geven. De gemeenteraad besloot in 2019 tot renovatie. Op de vroege ochtend van 6 mei gaf sportwethouder Rob Opdam het startschot voor seizoen 51.

Baafje vernieuwd en heropend door wethouder Rob Opdam

Maar niet nadat hij samen met Teun van Etten, namens exploitant Social Leisure, de loftrompet had geblazen over de renovatie en een boom had geplant. De boom staat, naast zijn schaduwfunctie, symbool voor meer, want er komen er nog zeventig bij. Zo wordt het Baafje nog meer parkachtig en aantrekkelijk voor andere partijen om er te sporten. Vanwege corona is het zwembad nu eerst alleen nog maar open voor baantjestrekkers, vooruitlopend op hopelijk meer versoepelingen in juni.

‘Mooi moment van wethouderschap’

Bedrijfsleider Jan Oostindië is nog volop aan het sjouwen om de eerste zwemmers weer te kunnen verwelkomen. De trots is van zijn gezicht af te lezen, bij de rondleiding over het terrein en vooral langs de nu overdekte kleed- en doucheruimtes. In de tussentijd zoekt hij even de naam op van de zes bomen die nu zijn geplant: de gele zeepboom of lampionboom. Die bomen staan voor de volgende generatie.

Prachtlocatie

“Want”, zegt Teun van Etten, “Dit zwembad is een prachtlocatie en zal nog wel vijftig jaar bestaan. De nieuwe bomen verbinden ons met de toekomst.” Teun is eigenaar van van Social Leisure en met zijn bedrijf helpt hij overheden om voorzieningen open en op peil te houden, zoals ook bijvoorbeeld Theater De Beun en dorpscentrum De Blinkerd in Schoorl.

Lokale ondernemers

“Het was zes jaar geleden een goede stap om als gemeente de samenwerking te zoeken met een particuliere partij”, zegt wethouder Rob Opdam. “Het is een prima verbond geworden. Als gemeente keken wij vooral naar de kosten, Social Leisure kijkt ook goed naar de wensen van de bezoekers. En zo is de toekomst gewaarborgd. Dit is voor mij en voor de gemeente een mooi moment.”

Aanzien veranderd

Het aanzien van het zwembad en de entree zijn veranderd. Het omkleden en douchen is nu niet meer buiten, maar overdekt, in een fraaie ruimte met rustgevend groene tegels. Aannemer Kops uit Heiloo mocht het ontwerp van het Enkhuizer ontwerpbureau Martijn Breg uitvoeren. Het tuinontwerp is van Arjan Boekel uit Heiloo. “Uit die regionale samenwerking ontstaat een prachtig geheel, dat ook de aandacht van andere verenigingen trekt”, zegt Jan Oostindië.

Nostalgie en modern gaan hand in hand

“Herinneringen bewaren en nieuwe opbouwen.” Wethouder Opdam gaf er die woorden aan. “Er is veel behouden aan het zwembad, het blijft vertrouwd. Maar we zien de stap naar voren, met meer comfort en meer schaduw.” Social Leisure investeerde in een dak boven het verlegde terras. “Dat biedt straks riant uitzicht op het hele terrein en de nog aan te leggen bioborder waarlangs je naar het grote bad loopt. We hebben ook een nieuw kaartjessysteem, waarmee je thuis al kunt bestellen.”

Kijk voor meer informatie op zwembadhetbaafje.nl

De nieuw geplante boompjes staan voor de volgende generatie.