Nieuw boek Jaap de Graaf over Heiloo West

Algemeen
Een trotse Jaap de Graaf bij de poster van zijn boek ‘Het Malevoort en het Baafjespolderdijkje’.
Een trotse Jaap de Graaf bij de poster van zijn boek ‘Het Malevoort en het Baafjespolderdijkje’. (Foto: Joop Tulp)

HEILOO - Op vrijdag 14 mei heeft burgemester Romeyn het eerste exemplaar van het nieuwe boek van Jaap de Graaf in ontvangst willen nemen. ‘Het Malevoort en het Baafjespolderdijkje’.

Heiloo-West, op het oog zo gewoon maar ó zo bijzonder. Landerijen die eeuwenlang als wei- of bouwland in gebruik zijn geweest, boerderijen waarop met zoveel liefde hard is gewerkt. Na de oorlog hebben veel van deze boerenbedrijven plaats moeten maken om de groeiende bevolking van Heiloo te kunnen huisvesten. 

Gelukkig is, naast de 25 alleen al in Heiloo-West verdwenen stolpboerderijen, nog een klein aantal stolpen bewaard en in bedrijf gebleven. Het werd dus hoog tijd om het verhaal van de westelijke strandvlakte in Heiloo op papier te zetten. Veel gesprekken met de boeren, veel wandelingen in de natuur, veel naspeuringen in de archieven, veel studie in de boeken en ruim 2 jaar werk heeft een veelzijdig boek opgeleverd. Een boek waarvan nu al wordt gezegd: “Met de kennis die ik nu heb kan ik dit landschap beter lezen.” 

In dit boek kan niet alleen worden gelezen, het is tevens rijk geïllustreerd met prenten, foto’s, archiefstukken en kaarten. Bovendien bevat het een katern met 55 bijzondere foto’s van het gebied, gemaakt door de fotografen van de Heilooër Amateur Fotografen.

Het boek is verkrijgbaar in Heiloo bij het Historisch Museum en Bruna en Primera en in Alkmaar bij Van der Meulens boekhandel. De prijs van het 224 blz. tellende boek is € 19,50. Wilt u het boek thuisbezorgd krijgen? Dat kan geregeld worden met een telefoontje naar tel. 06-51718363. Pinnen kan dan ook bij het Historisch Museum Heiloo.