Tom en Ilse rennen voor hun (schoon)ouders

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Ed Bausch)

HEILOO - Je (schoon)vader moet een nier krijgen om goed door te kunnen gaan. Je (schoon) moeder wil een nier aan hem afstaan. Dat is de situatie van Tom en Ilse Vermeulen. De ouders van Ilse zijn 43 jaar getrouwd en zetten nu deze stap, uit liefde voor elkaar. Het betekent dat ze allebei, op hetzelfde moment, eind van dit jaar een operatie moeten ondergaan, onder het mes moeten.

De naam van Bart de Graaff staat velen nog wel in het geheugen gegrift. Hij werd in 1967 gezond geboren maar kreeg door een ongeluk een nierziekte en groeide niet door. Bart was een bikkel en probeerde ondanks zijn handicap nog zo ver mogelijk te komen. Uiteindelijk lukte het hem om zijn presentatorschap voor radio en televisie om te zetten in een heuse omroep: BNN. Hij werd voorzitter, tot zijn nierziekte hem in 2002 fataal werd. BNN ging door. De Bart de Graaff Foundation ondersteunt nu jonge mensen (‘Bikkels’) met een (nier)handicap die een onderneming willen starten. Daarvoor is er onder andere de Nacht van Bart, een nachtelijke sponsorrun, waarvan de helft van de opbrengst naar de Nierstichting gaat, voor onderzoek. Vanwege corona is het dit jaar, 5 juni, geen Nacht maar de Dag van Bart. Tom en Ilse waren absoluut geen hardlopers. Maar zaterdag gaan ze een halve marathon lopen. Als support voor hun (schoon)vader en (schoon)moeder. “De situatie is voor hen een behoorlijke uitdaging. Dan gaan wij deze uitdaging voor hen aan”, zeggen Ilse en Tom terwijl hun peuters van de zomerse sfeer genieten.

Uitzwaaien

“We vertrekken samen vanuit ons huis aan Groot Barlaken 29. Wie weet worden we wel uitgezwaaid. En dan zullen we wel snel ons eigen tempo gaan lopen”, zegt Ilse. Door Heiloo, op weg naar Castricum en dan een ronde door Bakkum die eindigt op Camping Bakkum, aan de Zeeweg naar Castricum aan Zee. Daar hebben Ilse’s ouders al jaren een caravan. Ze wonen in Meppel, maar zijn verzot op de kust. Zo zijn Tom, uit Zeeuws Vlaanderen, en Ilse, uit Meppel, enige jaren geleden in Heiloo terecht gekomen. “We zagen dat het hier goed zou zijn voor ons jonge gezin.” Tom is sportleraar in Haarlem en Ilse was onder andere mede-organisator van de Libelle Zomerweek in Almere, maar door corona stopte haar baan. “Er komt vast wel wat anders, hoor.”

Op elkaar lijkende nieren

“Doordat mijn vader, Klaas, ziek werd zijn wij eigenlijk veel meer na gaan denken over voeding en over beweging. Mijn vader (63) is altijd een stoere man geweest, maar heeft nu een nier nodig. Over die kwetsbaarheid zijn we gaan nadenken en daardoor ook over hoe we zelf leven, over voeding (zoutloos eten bijvoorbeeld). Mijn vader heeft een nier nodig van ongeveer zijn leeftijd, anders stond ik zelf wel een nier aan hem af. Maar het is ook het best als de te vervangen nier en de te doneren nier ongeveer eenzelfde soort leven, hetzelfde eten hebben gehad. Dan is er een grotere kans op een match. Dus wij gaan helpen op een andere manier: geld bijeenbrengen voor onderzoek, zodat ook mensen na mijn vader goed geholpen kunnen worden. En door de samenwerking met de Bart de Graaff Foundation dragen we ook bij aan de carrières van jonge mensen met een handicap.” Het mes snijdt aan twee kanten.

Eigen pagina team Klaas

Tom (42) en Ilse (35) roepen hun dorpsgenoten of de mensen onderweg op om hen te supporten. Leef morgen, 5 juni, met hen mee door aan te moedigen en te doneren. Want ze gaan iets doen wat ze tot voort kort nooit hadden gedacht: een halve marathon rennen. En daarmee aandacht vragen voor alle nierpatiënten en het onderzoek door de Nierstichting. Ze hebben een team, team Klaas. De teamleden lopen op verschillende plekken in Nederland. En zo gaat het 5 juni overal in Nederland, in dit coronajaar maakt iedereen zijn eigen ‘Dag van Bart’’. Anders zou het een massale run rond Utrecht geweest zijn. Team Klaas heeft een eigen pagina op dagvanbart.nl.

Kijk op https://www.dagvanbart.nl/team/team-klaas en leef mee met Tom en Ilse, jonge, nieuwe dorpelingen.