College vraagt raad te investeren in mini-schermen

Algemeen
Minischermen zijn lage geluidsschermen die niet het uitzicht belemmeren.
Minischermen zijn lage geluidsschermen die niet het uitzicht belemmeren. (Foto: aangeleverd)

HEILOO - Gemeente Heiloo zet in op een combinatie van mini-schermen en hoge geluidschermen langs het spoor om de geluidsoverlast te beperken. Het conceptsaneringsplan hiervoor ligt nog tot en met 7 juli ter inzage. De hoge geluidsschermen worden volledig betaald met rijkssubsidie. De mini-schermen brengen extra kosten met zich mee voor aanleg, beheer en onderhoud. Het gaat om een bedrag van € 435.000, die voor rekening komt van de gemeente. Het college vraagt de raad in zijn vergadering op 5 juli om dit bedrag ter beschikking te stellen.

Investeringsbedrag valt lager uit

In mei 2021 stelde het college het concept saneringsplan vast. Daar waar het dorp met hoge geluidschermen in tweeën gesplitst zou worden, komen mini-schermen. Op plekken waar de schermen minder impact hebben op de omgeving, komen hoge geluidsschermen.

In 2018 zette de gemeente in op alleen mini-schermen. Daarbij hoorde een investeringsbedrag van € 1.700.000. Toen was het nog niet mogelijk om te kiezen uit meer dan één type geluidscherm langs het spoor. Pas in 2020 gaf ProRail aan dat het plaatsen van twee verschillende type schermen ook een optie was. Het college heeft hier in het concept saneringsplan uiteindelijk voor gekozen. In totaal wordt ongeveer 2/3 van de geluidschermen uitgevoerd als mini-schermen. Ook nieuwe ramingen van ProRail hebben er voor gezorgd dat het uiteindelijke investeringsbedrag dat voor rekening van de gemeente komt, lager uitvalt en neerkomt op € 435.000.

Een kleine slag om de arm. De investering is gebaseerd op ramingen. Bij de aanbesteding wordt pas duidelijk welke investering de gemeente definitief moet doen. Als dit bedrag hoger is, moet de raad daar opnieuw een besluit over nemen.

Behoud dorps karakter ook voor toekomstige generaties

Wethouder Rob Opdam: “Wij hebben ons maximaal ingezet om met mini-schermen het risico op tweedeling van het dorp te minimaliseren en tegelijkertijd de kosten zoveel mogelijk te beperken. Daarbij geven wij gehoor aan de roep van bewoners om op een aantal locaties mini-schermen toe te passen. Als college hopen we dat de raad bereid is om hierin te investeren en dat we als één van de eerste in Nederland mini-schermen kunnen aanbrengen. Uitgangspunt is altijd geweest om ons dorp zo mooi en leefbaar mogelijk te houden. Natuurlijk ligt de eigen bijdrage erg gevoelig in een periode als deze, maar we moeten ons realiseren dat mini-schermen aantoonbaar grote voordelen hebben boven de hogere railschermen. Bovendien brengen we de railschermen aan voor een periode van ongeveer 50 jaar. De beslissing heeft dan ook een positief effect op de leefomgeving van toekomstige generaties.”

De geluidschermen komen overigens niet overal langs het spoor in Heiloo. Op basis van de wet Geluidhinder is bepaald voor welke woningen maatregelen genomen moeten worden om de geluidsbelasting te beperken. Alleen voor deze maatregelen is subsidie beschikbaar. Geluidschermen op andere locaties zijn volledig voor eigen rekening.

Vervolgstappen

Op 21 juni behandelt de commissie het voorstel aan de raad. De gemeenteraad zelf besluit op 5 juli over dit onderwerp. Als de raad het geld beschikbaar stelt voor de extra kosten van mini-schermen, kan het college het saneringsplan definitief vaststellen. In het definitieve plan worden eventueel ingediende zienswijzen beantwoord en, voor zover van toepassing, verwerkt. Vervolgens dient de gemeente het plan in bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om een uitvoeringssubsidie aan te vragen Tegen dit plan kan nog beroep en bezwaar worden aangetekend worden bij het ministerie.

Zodra de uitvoeringssubsidie is toegezegd door het ministerie, volgt een aanbestedingsprocedure en kan het project worden voorbereid. De verwachting is dat de geluidsschermen in 2023 gerealiseerd kunnen worden.