Yvonne Schoutsen schrijft tweede boek over Japan

Algemeen
'Japan is echt hypermodern, net als bij ons. Maar de maatschappij is ook doordrenkt met veel van het oude', aldus Yvonne.
'Japan is echt hypermodern, net als bij ons. Maar de maatschappij is ook doordrenkt met veel van het oude', aldus Yvonne. (Foto: Ed Bausch)

HEILOO - Liefst 1.200 kilometer lang is de wandeltocht langs 88 boeddhistische tempels op het Japanse eiland Shikoku. “Een tocht die geliefd is, omdat het letterlijk een ronde is langs de hele kust van het eiland dat half zo groot is als Nederland en vier miljoen inwoners telt. Japan is tegelijkertijd heel modern en oud. Het oude is heel aanwezig in de maatschappij, zeker op dit eiland, waar je ook wel vergane glorie ziet. Maar misschien is dat ook juist mooi. Voor velen is het een zoektocht naar verlichting.”

‘Het respect van de mensen naar elkaar, dat vind ik zo mooi aan Japan’

Yvonne Schoutsen (51) schreef haar eerste boek over haar eigen pelgrimages langs de tempels. Ze raakte bekend met Japan, kreeg er een vriend en nu is haar tweede boek verschenen, over een geschiedenis door drie generaties. De geschiedenis van de moeder van haar vriend. Het is meteen al een succes en in de slipstream verschijnt er nu ook een vierde herdruk van het eerste boek. “Ja, ik mag mezelf nu wel schrijver noemen. Dat is ook wat ik graag doe: kijken en verhalen vertellen. Dat heb ik overgehouden aan mijn docentschappen, denk ik.”

Oefenen op de trappen

Oefenen op de grote trap bij het bezoekerscentrum in Schoorl. Dat heb je wel nodig ter voorbereiding op de tocht langs de tempels. “Want die bereik je alleen over heel lange trappen.” In 2004 ging Yvonne voor het eerst een keer naar Japan. “Ik voelde me er meteen thuis. Het is heel fijn om in Japan te zijn. Maar ik kan me ook voorstellen dat het er niet altijd makkelijk is om te wonen. Want je moet je erg voegen naar het systeem. Japan is echt hypermodern, net als bij ons. Maar de maatschappij is ook doordrenkt met veel van het oude, dat is net zozeer een deel van Japan. Dat zal de invloed zijn van het aloude Shingon Boeddhisme, zoals het ontstond in het jaar 800. Respect van de een tot de ander, dat vind ik erg mooi aan Japanners. Het kan ook wel anoniem zijn, maar het is wel een heel mooie basis. De criminaliteit is er betrekkelijk laag en je bent er als vrouw heel veilig. En ik hou van de alom aanwezige badcultuur.”

Punten verzamelen

In 2013 begon Yvonne met haar tochten langs de 88 tempels. “Je geeft er wensen weg en daar verzamel je als het ware punten mee voor een volgend leven.” Ze begon de tochten na vele jaren voor de klas te hebben gestaan, als docent Frans, als docent op een ziekenhuisschool, als remedial teacher in het basisonderwijs. Van haar boek ‘De magie van Shikoku’ gingen ruim 1.100 exemplaren over de toonbank, ook door alle lezingen die ze geeft in reisboekenwinkels, het Japan-museum en voor allerlei verenigingen.

Veerkracht

“De belangstelling voor het boek is helemaal terug, misschien vanwege de Olympische Spelen, of door het succes van mijn tweede, in januari uitgekomen boek ‘Tokiko’.” In dat boek beschrijft Yvonne de veerkracht van drie generaties vrouwen. “De moeder van mijn Japanse vriend, die ik in 2016 heb ontmoet, werd als baby weggeschonken aan een geisha in China, in opdracht van zijn grootvader. Zo ging dat vaak. Ik ben daarin gedoken en heb in vier jaar tijd heel veel onderzoek gedaan in China en Japan. Het boek kan voor Japanners best confronterend zijn. Daarom is het nog een hele weg naar een Japanse vertaling.”

Heiloo en popelen

Met haar vriend is nu een huis gekocht bij Osaka. Yvonne Schoutsen kan niet wachten om erheen te gaan. “Corona zat behoorlijk in de weg, de situatie in Japan in nu nog niet goed, het was voor de regering moeilijk een weg te vinden, die recht zou doen aan de mensen.” Maar ze popelt om te gaan, waarschijnlijk na de Olympische Spelen. Hoezeer ze ook is gehecht aan Heiloo, waar ze als vierjarige kwam en wat altijd haar thuisbasis zal zijn met haar 23-jarige zoon. “Want het is hier ook zo mooi, vlak bij de zee.”

Kijk op uitgeverijsuchi.nl voor informatie over Yvonnes boeken en lees daar ook haar blog.

DOOR ED BAUSCH

Afbeelding
Afbeelding