Tom ten Hoope geeft voorzittershamer KBO door

Algemeen
Tom ten Hoope en Jos Mulder.
Tom ten Hoope en Jos Mulder. (Foto: Ed Bausch)

HEILOO - SHE, KBO/PCBO. Aardig wat letters van het alfabet. “Nou, ik zat toevallig te eten tegenover Jos Mulder. Ik hoorde hem praten en dacht meteen: dát is de man om de voorzittershamer van me over te nemen.” En zo ging het op 26 mei. Tijdens de algemene ledenvergadering van de Katholieke Bond voor Ouderen afdeling Heiloo droeg Tom ten Hoope de hamer over.

In een gesprek met Nieuwsblad Heiloo geeft Jos alle eer aan het jarenlange werk van Tom en geeft Tom alle ruimte aan Jos om volgende te stappen te zetten. Die stappen gaan over het bestrijden van eenzaamheid. “Ik zou graag een coalitie smeden in het dorp om eenzaamheid te bestrijden. Dat moeten we met elkaar doen. Als KBO/PCBO en onder de noemer Senioren Heiloo Egmond. En in goed overleg met de gemeente.” 

“Een paar jaar geleden ging ik pastoraal werk doen. Ik werd me opeens bewust van de impact van eenzaamheid. Ik schrok er van om dat te zien, zowel bij ouderen als onder jongeren.

Studie verricht

Ik heb er studie naar verricht en legde contact met het Ministerie van VWS. Dat ontwikkelt een landelijke campagne. Met Jacob Ouderkerken en Jan Willem Steinman ben ik ermee bezig gegaan. We wilden graag het commitment, de actieve medewerking, van de gemeente en dat heeft wethouder Elly Beens ons toegezegd. We zien de gevolgen van het individualisme in de samenleving en die wil je liever niet in je dorpsgemeenschap. Dus we moeten de handen ineenslaan, ook in contact met het sociaal team en alle ervaring in het Trefpunt.”

“Pas als je kijkt dan zie je het”

“Het is heel belangrijk dat we mensen die zich eenzaam voelen betrekken in ons streven om tot verandering te komen. We willen ook een duurzame aanpak, een structuur waarin we de schotten tussen de verschillende partijen willen weghalen. En we willen goed monitoren en steeds evalueren.” Jos ziet een onderscheid in sociale eenzaamheid (bijvoorbeeld na ontslag), emotionele eenzaamheid (bijvoorbeeld bij partnerverlies) en existentiële eenzaamheid, het gevoel dat je ‘er niet meer bij hoort’. “Pas als je kijkt zie je de eenzaamheid. Die moet uit de taboesfeer. Voor eenzaamheid kun je niet doorverwijzen. De bestrijding ervan is maatwerk. Ons doel is onder meer dat alle 65 plussers jaarlijks worden bezocht. Omkijken naar elkaar”, zegt Jos met de instemming van Tom. “Dat moet echt terug in de samenleving. Dat is het begin.”

“Elkaar geen vliegen afvangen”

De komende en gaande man zeggen eendrachtig dat er centrale regie nodig is en dat de omgeving moet meedoen. “Want niemand zou, om wat voor reden dan ook, eenzaam mogen zijn.” Daarom is het belangrijk dat er door de verschillende partijen wordt samengewerkt, hoe verschillend geaard ze ook zijn. “Het is nu niet de tijd om elkaar vliegen te gaan afvangen.” Tom en Jos filosoferen wat voor zich uit over wat eenzaamheid nu is. Ze beseffen dat aandacht heel erg belangrijk is. Dus weer: “Omkijken naar elkaar. Dat kan iedereen doen, vooral als je beseft hoe een enkel woord, een enkele klop op de deur al kan helpen. Eenzaamheid is niet per sé weg als je (weer) een volle agenda hebt. Het gaat om je erkend, gezien te voelen, gewaardeerd in wie je bent, hoe je situatie ook is.”

Gelukservaringen verzamelen

“Eén klein momentje van aandacht kan al een geluksmomentje opleveren, als is het door een boek te lezen. Dan begeef je je ook al even in een andere wereld. Ik vind het de plicht van ons allemaal om goed op elkaar te letten. Niemand verdient het om weg te kwijnen”, zegt Jos, die veel ervaring heeft als coach. Aan de slag dus met en zonder de voorzittershamer.

Geridderd

En hij kan altijd terugvallen op Tom ten Hoope, de oud-wethouder die al eens werd geridderd voor al zijn bijdragen aan de lokale samenleving. Twee gepassioneerde inwoners van Heiloo.

Tijdens de algemene ledenvergadering van de Katholieke Bond voor Ouderen afdeling Heiloo droeg Tom ten Hoope de hamer over aan Jos Mulder.