Mascha ten Bruggencate: ‘De installatie vond ik een indrukwekkend moment’

Algemeen
De nieuwe burgemeester Mascha ten Bruggencate zal eerst vooral veel kijken en luisteren, alvorens te komen tot eigen speerpunten in het beleid.
De nieuwe burgemeester Mascha ten Bruggencate zal eerst vooral veel kijken en luisteren, alvorens te komen tot eigen speerpunten in het beleid. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

DOOR: ED BAUSCH

HEILOO - Ze stapt in een fijn college, een goed evenwicht van man en vrouw, verschillende partijen en achtergronden. “Diversiteit in alle opzichten is altijd mooi.” Nieuwsblad Heiloo spreekt Mascha ten Bruggencate een week na haar installatie in de speciale gemeenteraadsvergadering van 8 juli met daarbij de Commissaris van de Koning. In haar laatste week als stadsdeelvoorzitter van Amsterdam-Centrum ging alle aandacht nog uit naar de aanslag op Peter R. de Vries, dat was immers in haar stadsdeel. Dus ja, je kunt wel zeggen dat het een bijzondere julimaand is voor de nieuwe burgemeester.

‘Eerst fietsen door het dorp’

“Een raadsvergadering waar je ouders en schoonouders bij zijn, dat heb je niet zo gauw. Dus dat vonden mijn man en ik al heel bijzonder. De ontvangst door de Gemeenteraad en het College was bovendien heel warm en dat deed me op de avond van de installatie beseffen, dat ik nu echt een andere stap maak in mijn leven.” 

Nieuwsblad Heiloo schreef eerder, dat Amsterdam-Centrum in bepaalde opzichten een dorp is, als Heiloo. “Dat vond ik leuk om te lezen, want er zijn natuurlijk veel overeenkomsten. Daar had ik dagelijkse collega’s aan de andere stadsdeelvoorzitters. Hier zijn er de collega-burgemeesters van de BUCH-gemeenten. Dat is bijzonder. En bezoeken aan inwoners, ondernemers en instanties waren daar ook dagelijks aan de orde. Straks is er ook in Bergen een nieuwe burgemeester (In september wordt daar Lars Voskuil geïnstalleerd, redactie). En in de samenwerking met Alkmaar tref ik natuurlijk ook een nieuwe burgemeester die net is geïnstalleerd. Ervaring en vernieuwing gaan hand in hand, dat is een mooi evenwicht, met de ervaren burgemeesters in Castricum en Heiloo.”

Zomerreces biedt tijd

Ze wordt ook de burgemeester van oud-burgemeester Romeyn, in wiens voetsporen ze verder gaat. “We hebben een leuk contact. Dat is fijn. Het komt nu eigenlijk mooi uit dat er zomerreces is. Natuurlijk zijn er de dagelijkse zaken die bij de burgemeestersportefeuille horen, nu vooral representatie en veiligheid. Verder heb ik nu veel tijd om me te verdiepen in wat nu en straks de agenda in Heiloo bepaalt.” Aan alles is te merken dat Ten Bruggencate gewend is aan dagelijks bestuur in een overheid. Dat je soms in seconden beslissingen neemt, inschattingen maakt. “Het is ook echt iets waar ik naar uitkijk: zelf aan het roer staan. Maar net zo belangrijk vind ik het om de dingen zo te organiseren, dat iedereen goed uit de verf kan komen. Dat we in het College het hogere doel voor ogen houden met elkaar. Ik ben nieuw in een hecht en goed functionerend College, dat is best uitdagend. Maar het voelt al als heel goed en een hartelijk welkom.”

‘Eerst kijken en luisteren’

Ze zal eerst vooral veel kijken en luisteren, alvorens te komen tot eigen speerpunten in het beleid. Dat kunnen verdere stappen op het vlak van duurzaamheid zijn. “Of neem de sport. Die wereld is hier al heel groot en goed georganiseerd, ik kan me voorstellen dat ik daar veel aandacht aan ga geven. Toerisme misschien ook wel, daar is wel wat te winnen. Verder groeit Heiloo nog steeds behoorlijk. Ik vind het belangrijk, dat nieuwkomers zich ook echt snel Heilooërs gaan voelen en dat de mensen die er al waren hen herkennen.” Het zijn haar voorzichtig uitgesproken woorden helemaal aan het begin van haar nieuwe bestaan. Maar er lijkt veel samen te vallen met het dorp en Mascha ten Bruggencate. “Ik kende Heiloo al vanuit mijn jeugd en nu ga ik het nog meer leren kennen.” In september al komt ze met haar man wonen in het dorp.

Nu al thuis in Heiloo.