Resultaat Bergen: een gapend gat

Algemeen
Ravage in Bergen
Ravage in Bergen Foto: Ed Bausch

DOOR: ED BAUSCH

BERGEN - Geen zorgen. Dat is de vertaling van ‘No Span’. En dat is de naam van het Surinaamse Eethuisje dat nog niet zo heel lang, maar wel met veel succes, gevestigd was aan het Plein in Bergen, bij de bushalte. De zorgen zullen nu heel groot zijn, want het eethuisje is samen met het naastgelegen Foodmaster Bello uiteindelijk ook helemaal afgebrand, in de vroege ochtend van woensdag. Een gapend gat, dat is wat er rest tussen Galerie Tha Banque (de voormalige ABN Bank) en Telecomzaak Optie 1. Het is nog een wonder dat de brandweer de brand, waarschijnlijk ontstaan in Bello, heeft weten te beperken op die plek.

Grote brand slaat groot gat in winkelcentrum

Rond 10 uur ’s morgens waren er veel kijkers, die allemaal enorm meeleefden met de eigenaren van de zaken, die de laatste tijd juist een heel levendig beeld gaven aan het Plein. Niets is er van over. Met een flinke kraan werd meteen alles weggehaald van de plaats des onheils. De vuurlucht hing als een wolk om iedereen heen, terwijl handhavers iedereen goed op stand hielden en de Connexxionbussen en de buurtbussen werden omgeleid. Michiel Admiraal, de eigenaar van Bello, zat verstuiverd aan een inderhaast geïmproviseerde tafel op de stoep. Er kwamen steeds personeelsleden langs van de drukbezochte snackbar en cateraar. Admiraal had de zaak sinds 2004, eerst als Kelly’s en vanaf 2011 als Bello. Want tot het einde van de historische treinroute (in 1955) was het pand het kolenhok voor Bello. In 1960 werd het een snackbar. Admiraal voerde juist dit voorjaar een flinke verbouwing door…Eethuisje No Span was een heel aansprekende aanvulling op de horeca in het dorp. Hoe moet het nu verder met hun zaken, hun toekomst, hun personeel? Het Bergens Nieuwsblad zal er op terugkomen.

Kunst bij de buren kon geïmproviseerd doorgaan

Optie 1, de zaal voor telefoons, was dichttimmerd, net als de zaken daarnaast. En daar zal de schade toch wel gevolgen hebben, zo was te zien aan de verbrande daklijsten.

Judith van Lunzen van Tha Banque was in alle vroegte komen kijken. “De galerie heeft flinke waterschade aan de kant van Bello, er lijkt op het eerste oog weinig kunst beschadigd, we hebben meteen veel verplaatst, want het tapijt was op veel plaatsen drijfnat. De opening vandaag, vrijdag, met werk van de zeeschilders lijkt door te kunnen gaan”. Maar geschrokken is ze wel, want de galerie herbergt op twee verdiepingen een indrukwekkende hoeveelheid kunstwerken. Evengoed liepen er woensdagochtend al weer klanten en kopers rond.