Wetlands topnatuur, ook in Heiloo

Algemeen
Ook dit gebied in de gemeente Heiloo, pal naast de A9 hoort tot de Amsterdam Wetlands.
Ook dit gebied in de gemeente Heiloo, pal naast de A9 hoort tot de Amsterdam Wetlands. ((Foto: Bert Westendorp))

HEILOO - Amsterdam Wetlands is het aaneengesloten polder- en veengebied tussen Amsterdam en Alkmaar waar Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Landschap Noord-Holland en Recreatie Noord-Holland samen werken om 12.000 ha topnatuur te realiseren. Doel is om de mogelijkheden om deze natuur te bezoeken en ervaren te verbeteren en de vestiging van toekomstbestendige landbouwbedrijven te stimuleren. De komende jaren werken de vier terrein beherende organisaties aan concrete projecten.

In het gebied tussen Alkmaar en Amsterdam zetten de vier organisaties zich de komende jaren in voor de realisatie van 12000 ha aaneengesloten topnatuur. De eerste praktijkexperimenten en projecten zijn inmiddels gestart. Bij het Alkmaarder- en Uitgeestermeer starten werkzaamheden voor een betere natuur in en rondom het water en onderzoekt men voor het hele gebied hoe natuur en landschap beter te bezoeken en te ervaren zijn.

Versnipperde natuur

De natuur in het polder- en veengebied boven Amsterdam is erg versnipperd. Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Landschap Noord-Holland en Recreatie Noord-Holland beheren er terreinen, elk op hun eigen manier. In 2018 zochten de organisaties daarom de samenwerking op met als resultaat een gezamenlijke visie op het gebied onder de noemer Amsterdam Wetlands. Met subsidie van de provincie Noord-Holland en het ministerie van LNV gaan nu de eerste projecten van start.

Biodiversiteit

In het natuur- en recreatiegebied Alkmaarder- en Uitgeestermeer neemt het gelijknamige recreatieschap maatregelen om de biodiversiteit van de onder- en bovenwaterwereld verbeteren. Dit gebeurt onder andere door de waterbodem lokaal te verdiepen of te verhogen in combinatie met het maken van natuurvriendelijke oevers. Variatie van de waterdiepte leidt tot een grotere biodiversiteit onder water. Daarnaast wordt onderzocht hoe meer samenhang kan ontstaan tussen de oevers en het meer. Ook de verbetering van de zwemlocatie Dorregeest maakt onderdeel uit van dit project.

Recreatie Noord-Holland gaat onderzoeken op welke plekken nieuwe fiets-, wandel- of vaarverbindingen en recreatievoorzieningen het gebied aantrekkelijker kunnen maken voor bewoner en bezoeker. Het streven is om de komende drie jaar zichtbare resultaten te realiseren zoals bijvoorbeeld nieuwe verbindingen of voorzieningen als aanlegsteigers. Een goede bereikbaarheid per openbaar vervoer maakt het gebied toegankelijker voor bezoekers. Daarom wordt aangesloten op het proces om stationsgebouwen en -omgevingen te ontwikkelen tot aantrekkelijke vertrekpunten voor een verkenning van de natuur in de omgeving. Ook een gebied in de gemeente Heiloo (zie foto) pal naast de A9 hoort tot de Amsterdam Wetlands.

Wetlands topnatuur. Sfeerbeeld in het dorp.