Streep door festivals en EU op geel

Algemeen
Meerdaagse festivals kunnen voorlopig niet doorgaan.
Meerdaagse festivals kunnen voorlopig niet doorgaan. (Foto: Pixabay)

REGIO - Meerdaagse festivals waar je ook kunt overnachten in een tentje gaan definitief niet door tot 1 september en alle landen in Europa gaan op geel en groen. Op vakantie gaan wordt dus iets makkelijker. Dit heeft het kabinet vanmiddag bekend gemaakt. 

Vanwege de oplopende besmettingen en de oprukkende Deltavariant van het virus vindt het kabinet het niet verantwoord meerdaagse festivals door te laten gaan. “De besmettingen dalen, maar het blijft spannend”, zei Rutte vanmiddag in een persconferentie. Grote festivals zoals Lowlands, Mysteryland en Down The Rabbit Hole kunnen dus niet doorgaan. Vorig jaar werden deze festivals ook al geannuleerd. Organisatoren van eendaagse festivals horen 13 augustus of deze events door mogen gaan. MOJO, organisator van o.a. Mysteryland en Down the Rabbit Hole meldt dat kopers van tickets hun aankoopbedrag teruggestort krijgen. 

Europa op geel en groen

Toch was er ook goed nieuws vanmiddag. Op vakantie gaan wordt makkelijker. Alle landen binnen Europa krijgen een gele of groene kleur. Er zijn momenteel dus geen landen meer in Europa die we beter kunnen vermijden. De nieuwe kleurcodes gelden vanaf morgen. Een land kan alleen nog oranje krijgen op de kleurenkaart als er een gevaarlijke, nieuwe variant van het virus opduikt. Let op; de coronaregels kunnen per land verschillend zijn, ook al gelden dezelfde kleurcodes. 

Coronabewijs 

Men (reizigers van 12 jaar en ouder) moet na zijn of haar vakantie uit een geel land bij terugkomst in Nederland een coronabewijs kunnen tonen. Deze regel geldt vanaf 8 augustus. Ben je volledig gevaccineerd? Dit kun je laten zien met een geldige QR-code in de CoronaCheckApp. Of met je papieren bewijs. (Bijvoorbeeld een stempel in je gele boekje.)  Ben je niet gevaccineerd? Dan moet je een PCR-test doen in het vakantieland (maximaal 48 uur geldig). Pas als deze negatief is mag je Nederland in. Maar ook als je (volledig) gevaccineerd bent wordt geadviseerd jezelf te (laten) testen. Controles vinden plaats bij de vervoermaatschappij (vliegtuig, bus en trein). Maar je kunt ook gecontroleerd worden bij de grens als je met de auto op vakantie bent.