Eugènie Herlaar toont groots overzicht van haar werk

Algemeen
Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

HEILOO - Haar leven was al een groot avontuur met allerlei uiteenlopende werkzaamheden, waarvan het werk als NOS-journaalpresentator bij de meeste mensen het meest zal zijn bijgebleven. Al een jaar na haar debuut in 1966 als eerste vrouwelijke journaalpresentator kreeg ze een prijs voor haar goede verstaanbaarheid.

 Nadat ze was gestopt met ‘echt’ werk besloot ze dan eindelijk de creatieve bron in haar verder te ontwikkelen. Nu kun je zeggen dat Eugènie Herlaar, terwijl ze 81 is en volop in charge is met van alles in haar woonplaats Heerhugowaard, ook in de kunsten een multitalent is geworden, met haar gedichten, voordrachten, schilderijen en tekeningen. “Ik ben gewoon altijd heel nieuwsgierig, dus ik heb ook niet maar één onderwerp dat ik schilder.” Nu is er een overzichtstentoonstelling in het Willibrordusbusiness Centrum.

Groningen

Eugènie (Curaçao, 1939) vertelt kleurrijk en in prachtige zinnen in korte tijd over haar leven. Dat staat ook allemaal beeldend beschreven op haar website. Nadat haar tweede echtgenoot was overleden in 1999 ging ze een zomercursus volgen aan de Klassieke Academie in Groningen. Na zes jaar kreeg ze te horen, dat men haar niets meer kon leren en zo startte een hele nieuwe episode van exposeren en gedichten voordragen. Eugènie publiceerde diverse bundels en treedt regelmatig voor het voetlicht met haar voordrachten. En bestuurlijk actief is ze in Heerhugowaard. In Heiloo nam ze het initiatief tot poëzie in het programma van de voorganger van de Kunstparade, de Kunst6daagse. Bij haar afscheid in Groningen noemde docent Henk Helmantel haar een fijnschilder. “Dat zag hij goed, ik ben niet zo van de lange halen.”

Zongedroogd

De tentoonstelling omvat liefst zestig schilderijen, olieverf en acryl. In het oog vallen zeker ook de bladeren van de zeedruif, een heester die overal op de Antillen groeit. “Ik raapte die, als ik weer eens op de eilanden was, zongedroogd op en ging ze terug in Nederland beschilderen. Prachtig materiaal.” Er is ook werk te zien uit haar kosmos-serie. De expositie is een overzicht, hoewel er ook veel van haar werk is verkocht. “Het is vooral een overzicht, omdat ik nog nooit zoveel werk bij elkaar kon laten zien.” Maar het is ook op een andere manier een overzicht: je ziet de veerkracht, de wijde blik en het luisterend oor van iemand met een hele brede interesse in mensen en dingen in de grote wereld die ons omringt. Met een brede ervaring in Nederland en onze Overzeese Rijksdelen. Te zien tot eind september op werkdagen van 10.00 tot 17.00 uur in het Willibrordus Business Centrum, Kennemerstraatweg 444, Heiloo.

Op afspraak: bel via 06-40048559 of kijk op www.eugenieherlaar.nl