Column: van grijs naar anders grijs

Algemeen
Van grijs naar anders grijs.
Van grijs naar anders grijs. (Foto: aangeleverd)

COLUMN

Dit is een zomer zoals we die de laatste jaren niet meer hebben gehad. Natter, grijzer en koeler. Niet van die bijna mediterrane zomers zoals de laatste jaren. Als oorzaak wordt klimaatverandering genoemd.

Met de leefwijze die in welvarende landen heerst en ontbossing in andere delen van de wereld kunnen we grote veranderingen tegemoet zien. Dat zijn regeringskwesties. We hebben allemaal behoefte aan een eigen woning en die wordt ook door steeds minder mensen bewoont. Dat is een gegeven.

Maar wat kunnen we zelf doen? Immers veel kleine ingrepen die op grote schaal worden herhaald hebben ook effect. Als grondeigenaren zichzelf als verantwoordelijk beschouwen voor een zo open mogelijke structuur in hun tuin. Met zoveel mogelijk ruimte voor planten struiken en bomen, door optimaal hun tuinruimte in te zetten. Verharding zoveel als mogelijk beperken. In plaats van grote grijze stenen van 40 cm tot wel één m2, kies je beter klinkers of grind. Nog beter gras of laag blijvende beplanting met verharding waar noodzakelijk. Wil je een overkapping kies, indien mogelijk, voor een Sedumdak. Kijk eens op internet, hiervoor zijn subsidies beschikbaar! Voorzie deze zo mogelijk van een zonnecollector.

Eens hoorde ik eens een kind - in een zwarte tegeltuin - tegen haar moeder zeggen: “Mama die tegels zijn zo warm, ze doen pijn aan mijn voetjes.” Waarop de moeder antwoordde: “Doe je schoentjes dan ook aan”. Dit is de wereld op zijn kop vind ik.

Houd je van grijstinten, zoek het dan in beplanting, zeg ik op mijn beurt. Combineer het met wit, herhaal alle soorten een paar maal. Een mooie grijze boom, die het hier ook goed, doet is Pyrus Salicifolia. Als beplanting eronder bijvoorbeeld Longkruid - Pulsatilla - bijvoorbeeld. Met bloemen vroeg in het voorjaar voor de bijen en hommels. Goed voor een schaduwplek. Voor een zonnige standplaats is Nepeta of kattenkruid een goede aanvulling net als Salvia vulgaris of Lavendel. Zo maak je een verantwoorde keuze waar je zelf, je huisdier of kind heerlijk buiten kan zijn zonder te verbranden of natte voeten. Wil je wat meer verharden zorg eventueel dan voor een waterloop waar het water kan heen stromen. Wil je een schaduwplekje? Denk dan eens aan een pergola van palen, begroeid met een wijnrank. Of de Japanse wijnbes met prikkers, maar o zo lekkere vruchtjes. Ook leerzaam voor kinderen, weten hoe het fruit groeit. Met een beetje leiding is deze decoratieve klimmer met rode ranken, groen blad en vruchtjes die van geel/oranje/rood verkleuren een mooie aanvulling in het verticaal tuinieren.

Op deze wijze draag je als grondeigenaar bij aan het milieu door minder hittestress, betere sponswerking van de aarde waardoor het water meer wordt opgenomen en overlast afneemt, meer biodiversiteit voor insecten en vogels. Zo kunnen we wegblijven van tegeltaks, hogere waterschapslasten, oplopende temperatuur en regelgeving door de overheid, wat heeft uw voorkeur?

Tot volgende week.

Viridis