Klimaatalarm luidt in Heiloo

Algemeen
Actievoerders laten het klimaatalarm klinken op 't Looplein.
Actievoerders laten het klimaatalarm klinken op 't Looplein. (Foto: Aangeleverd)

HEILOO - De actiegroep Klimaat Alarm Heiloo organiseerde maandag 2 augustus het eerste klimaatalarm tijdens de maandelijkse alarmsirenes om 12.00 uur. Op ‘t Looplein hielden actievoerders een sit-down en informeerden de voorbijgangers op de gevaren van de klimaatverandering, die hoofdzakelijk ontstaat door verspillend en overdadig gedrag.

Onder dat overdadige gedrag valt onder meer te veel fossiele brandstoffen gebruiken, te veel nieuwe producten aanschaffen in plaats van reeds aangeschafte kleding afdragen of laten herstellen en te veel voedsel uit verre landen halen in plaats van de heerlijke producten gebruiken uit de eigen omgeving. De actiegroep pleit er tevens voor dat consumenten vaker producten kopen bij kringloopwinkels als XopX en Dorcas. Naast informatieborden stond er een flap-over met het opschift ‘Hiermee kunnen we alles mooier en gezonder maken’, waar een ieder zijn idee op kwijt kon.

Teken de petitie

Tevens kon de petitie ‘Geen afvalstoffenheffing voor kringloopwinkels in Heiloo’ getekend worden. De kringloopwinkels betalen momenteel nog veel geld voor het afvoeren van onverkoopbare artikelen naar de milieustraat en dat gaat allemaal ten koste van de goede doelen, zoals verenigingen in Heiloo en internationale stichtingen zoals Stichting Veldwerk Nepal, die zij met hun opbrengsten financieren. De petitie kan ook getekend worden op www.petities.nl.

Heiloo CO2-neutraal

Klimaat Alarm Heiloo is een actiegroep met als doel de gemeente Heiloo duurzaam te maken om nul procent CO2-uitstoot in 2030 te bereiken. Dit doet zij door activiteiten in de gemeente onder de duurzaamheidsloep te leggen en te adviseren. Meer weten? Contact met Klimaat Alarm Heiloo kan via de Facebookpagina Klimaat Alarm Heiloo.